Potrivit legii, în România, înainte de căsătorie, fiecare cuplu trebuie să facă dovada unui certificat medical prenupțial. Acesta este un act obligatoriu, fără de care ofițerul stării civile nu poate oficia ceremonia. Tinerii care doresc să se căsătorească sunt consiliați să înceapă demersurile pentru efectuarea investigațiilor medicale necesare eliberării certificatelor medicale prenupțiale cu aproximativ două săptămâni înaintea cununiei civile, spune dr. Cristina Cornoiu din cadrul SJU Târgu Jiu-Cabinet de Planificare familial.
Anul acesta, la acest cabinet au fost înregistrate 1.103 consultații, 102 cupluri solicitând certificate medicale prenupțiale.
Un certificat prenupțial costă 150 lei/persoană.
Consultația la Cabinetul de Planificare familială este gratuită, fiind necesară doar cartea de identitate.
„Personalul încadrat la Cabinetul de Planificare familială încurajează întemeierea familiei și eliberează, contra cost, certificate medicale prenupțiale. Cuplurile care doresc să se căsătorească sunt consiliate să înceapă demersurile pentru efectuarea investigațiilor medicale necesare eliberării certificatelor medicale prenupțiale cu aproximativ două săptămâni înaintea oficierii cununiei civile”, explică medicul Cornoiu.
Pentru efectuarea investigațiilor medicale în cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu este suficientă o singură zi lucrătoare.
Certificatele medicale prenupțiale eliberate au o valabilitate de 24 de ore pentru a fi depuse la Oficiul stării civile, în localitatea în care are domiciliul oricare dintre cei doi parteneri, oficierea cununiei civile efectuându-se într-un interval de 10-14 zile calendaristice.
Investigațiile medicale pe care partenerii trebuie să le efectueze în vederea eliberării certificatelor medicale prenupțiale sunt:
• analize de sânge pentru detectarea infecției cu HIV și a sifilisului
• radiografie cardiopulmonară pentru detectarea TBC pulmonar (femeile însărcinate au contraindicație pentru radiografia cardiopulmonară; acestea vor aduce o adeverință de la medicul de familie sau un buletin ecografic obstetrical de la medicul de obstetrică-ginecologie pentru a face o dovadă cât mai recentă a sarcinii, specificându-se obligatoriu vârsta sarcinii; femeile care nu pot face o astfel de dovadă vor beneficia, în baza chitanței achitate la Fișierul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, de consult de obstetrică ginecologie care să ateste acest fapt)
• consult psihiatrie care să determine dacă partenerii sunt apți psihic în vederea căsătoriei.