Peste 30 de membri ai Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer protestează, astăzi, în faţa Ministerului Sănătăţii, întrucât ministrul Sănătăţii „a ales să nu implementeze Planul naţional de cancer, care a fost legiferat în noiembrie anul trecut”.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a punctat faptul că, potrivit unei statistici europene, în fiecare zi mor 153 de pacienţi cu diferite forme de cancer, printre aceştia aflându-se şi copii.

Vizat de acest protest este ministrul Rafila.  

“Domnul ministru, în acest moment, se situează mai presus decât legea, încalcă şi Constituţia României şi nu păţeşte nimic, se plimbă ba în străinătate, ba în ţară. Campania electorală a început cu domnul ministru. Deci, noi nu mai contăm în această ecuaţie. Se înşală domnul ministru pentru că acţiunile noastre vor continua, nu vom mai recurge la această formă de protest, că totuşi suntem pacienţi şi chiar şi astăzi ne-am expus aici foarte mult. Deci următoarele acţiuni ale noastre vor fi în justiţie, în presa locală, internaţională, vom informa ambasadele europene şi nu numai din România despre încălcarea drepturilor noastre, despre faptul că în România nu se respectă legea şi despre faptul că în România este un genocid la adresa pacienţilor oncologici”, a precizat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit acestuia, anual, în România sunt diagnosticate cu cancer în jur de 100.000 de persoane şi peste jumătate pierd lupta cu boala.

“În România, pentru diagnosticare corectă se aşteaptă între două luni şi jumătate şi şase luni. Cancerul bronhopulmonar e cel mai vitregit, ştiind că este un cancer agresiv şi mulţi nu mai ajung să se investigheze, nu mai apucă să fie investigaţi, pentru că mor între timp”, a mai spus Iremia.

În privința Planului Naţional de Combatere şi Control al cancerului propus de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer este unul foarte bun, “acceptat de Uniunea Europeană”.

“Este un plan pe care l-au scris mai multe ţări, o ţară vecină chiar a cerut planul nostru să îl implementeze la ei, cu alte cuvinte planul este foarte bine creionat, foarte complet şi pentru noi s-a aprins luminiţa de la capătul tunelului anul trecut. (…) Dar speranţa noastră a murit repede pentru că domnul Rafila s-a opus inclusiv speranţei noastre de viaţă. De asta protestăm astăzi aici. Sperăm ca cei care conduc şi şefii domnului Rafila să ia atitudine”, a mai spus reprezentantul bolnavilor de cancer.

Irimia a afirmat că următorul pas va fi “acţionarea în judecată a Ministerului Sănătăţii”.

“Vreau să îi transmit domnului ministru că celula malignă nu are culoare politică”, a completat Cezar Irimia.