Angajați ai Complexului Energetic Oltenia, mineri și energeticieni, au depus, joi dimineață, chiar de Ziua Energeticianului, o scrisoare deschisă la sediul PSD Dolj. Salariații speră, potrivit lui Nicușor Văduva, lider de sindicat, să fie oprit abuzul Ministerului Muncii și să se pună în aplicare legea 197 în totalitate, așa cum a fost votată.

„Dacă respectă la virgulă legea închiderii termocentralelor ( LEGEA DECARBONARII) așa trebuie să respecte CONSTITUȚIA și să aplice legea 197, lege validată și de ICCJ, care aduce o minimă protecție acestor oameni bătrâni și bolnavi”, spune Nicușor Văduva.

Teama salariaților este că seniorii din activitatea de producție a energiei electrice pe bază de cărbune vor rămâne fără locuri de muncă, prin legea decarbonării și trecerea la energia verde.

Soluția este respectarea în totalitate a legii 197 care reduce cu 13 ani vârsta de pensionare în minerit și energie.

„Scrisoare deschisă către parlamentarii PSD

Stimați Demnitari ai României, parlamentari ai PSD!

Lucrătorii din activitatea de producție a energiei electrice pe bază de cărbune vă cer să opriți de urgență ABUZUL Guvernului României făcut de către conducerea Ministerului Muncii, abuz prin care refuză să aplice în totalitate prevederile legii nr.197/2021, o LEGE CONSTITUȚIONALĂ publicată în Monitorul Oficial în data de 19 iulie 2021!

Seniorii din activitatea de producție a energiei electrice pe bază de cărbune (ultimele generații de mineri și energeticieni) vă cer să le respectați munca și sacrificiile depuse de zeci de ani în slujba Sistemului Energetic Național, în contextul în care prin TRANZIȚIA LA O ENERGIE VERDE și prin LEGEA DECARBONĂRII pe care Statul Român și le-a asumat în fața Comisiei Europene, practic acestor ROMÂNI le sunt închise locurile de muncă!

Vă reamintim că la începutul anilor 90′, în această activitate de producție a energiei electrice pe bază de cărbune, în județele Olteniei au fost aproximativ 82.000 de locuri de muncă, în anul 2012, atunci când a fost creat Complexul Energetic Oltenia, mai erau aproximativ 20.000 de locuri de muncă, iar astăzi mai sunt doar aproximativ 10.000 de locuri de muncă, însă cu ultimele generații de mineri și energeticieni, generații îmbătrânite și îmbolnăvite din cauza stresului, a lipsurilor și eforturilor depuse în activitatea de producție, activitate cu tot mai multe noxe și factori de risc!

Domnilor Demnitari, ați făcut o lege prin care ne închideți și ultimele locuri de muncă rămase în această activitate (Legea Decarbonării), o lege pe care o respectați cu strictețe, dar în schimb refuzați să respectați și să aplicați prevederile legii nr.197/2021, o lege care ne asigură niște venituri minime de supraviețuire în urma acestui PLAN DE ÎNCHIDERE A ACTIVITĂȚII PE CĂRBUNE!

Opriți de urgență ABUZUL și aplicați în totalitate prevederile legii nr.197/2021, prevederi care trebuie să fie aplicate în interesul oamenilor, ci nu împotriva lor!

Vă atașăm la această revendicare și RĂSPUNSUL în ceea ce privește modul de aplicare a prevederilor legii nr.197/2021, RĂSPUNS ASUMAT chiar de către Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice, prin ștampila și semnătura domului Daniel Baciu, președintele CNPP.

Semnează ultimele generații de mineri și energeticieni din C.E.Oltenia și din întreaga țară”, arată scrisoare depusă la sediul PSD Dolj.