Denumit și „Perla Mării Negre”, unul dintre cele mai vechi orașe din Europa, Nessebar a fost pentru mine, anul acesta, punct de plecare pentru concediul de anul viitor. Pe străduțele orașului vechi din Nessebar, unde parcă fiecare piatră îți spune povestea sa, poți hoinări zilnic fără să îți reproșezi că ai luat această decizie.   

Nessebar se află la 342 de kilometri de București, la doar 4,6 kilometri de celebra stațiune Sunny Beach, pe care anul acesta am ales-o pentru întâia oară, și la 100 de kilometri de orașul Varna. Se spune că orașul are o vechime de aproape 3.000 de ani, fiind una din cele mai vechi asezări din Bulgaria și implicit din peninsula Balcanica.

Orașul vechi din Nessebar, cu o moștenire culturală impresionantă și monumente arheologice arhitecturale minunate, oferă turistului posibilitatea să își acorde timp.  

Străduțele înguste, pavate, casele vechi bulgărești, încă locuite, ruinele și bisericile, toate acestea tranformă o simplă vizită în oraș într-o experiență minunată.  

La intrarea principală în orașul vechi, Moara de vânt, unul dintre principalele simboluri ale zonei, care datează încă din perioada Renașterii, fiind construită pe trei etaje, își primește turiștii cu promisiunea că nu vor regreta alegerea făcută. La primul etaj se depozita făina, la al doilea etaj locuia familia morarului, iar ultimul etaj adăpostește mecanismele morii. Datorită vânturilor puternice care veneau dinspre mare, moara era într-o continuă funcțiune.

Anul acesta, municipalitatea din Nessebar a informat că moara de vânt a fost deschisă vizitatorilor pentru prima dată, după activități serioase de restaurare și conservare. În interiorul acesteia este amenajată expoziția „Comori ale necropolei antice din Messambria”, care prezintă artefacte găsite în necropola vechii colonii grecești Messambria, din perioada secolului al V-lea î.Hr. până în secolul al III-lea d.Hr., inclusiv în perioada romană. Expoziţia este temporară. Artefactele vor rămâne acolo până la sfârșitul sezonului estival. Apoi se va deschide o expoziție cu alte artefacte valoroase.

Ulterior, Zidul vechii cetăți, înalt de aproximativ 8 metri și cu o intindere de 100 m lungime, despre care se spune că datează din perioada bizantină, te lasă, zeci de minute, cu gândurile tale.

Singur sau cu grupul, nu ai cum să nu găsești unul sau mai multe motive să te bucuri de ceea ce oferă această parte din oraș.   

Înaintezi și găsești amfiteatrul orașului. Multe concerte, piese de teatru și alte evenimente au loc aici pe timpul verii. Și, da, tot ca loc de relaxare pot fi terasele unde timpul are timp pentru tine. Acest oraș este popular pentru mâncarea specială tradițională bulgărească și pentru dulciuri fel de fel. Locuitorii orașului se ocupă cu tot ceea ce înseamnă comerț. Prin imensul labirint de străduțe, veți găsi magazine unde se vinde absolut orice.

Se găsesc de la farmacii, la magazine cu souveniruri, ceasuri, obiecte tradiționale, produse hand made, cosmetice, branduri renumite de îmbrăcăminte, de încălțăminte. De toate! O să găsiți și numeroase restaurant: tradițional bulgăresc, turcesc, pescăresc și nu lipsesc nici fast foodurile.

Prețurile sunt pentru toate buzunarele.

Foarte multe magazine aflate în Nessebar vând produse obținute din trandafir: industria cosmetică-săpun, parfumuri, creme, produse de igienă orală-, dulciuri cu aromă de trandafir, dulcețuri, sucuri, siropuri, miere cu petale de trandafir și vinul sau lichiorul de trandafir.

În privința plajelor, acestea sunt micuțe, au un spațiu extrem de limitat, dar toate oferă acel altceva care te încarcă pentru o zi întreagă. Pozitiv, evident!

Unele plaje sunt formate din pietriș amestecat cu scoici, altele au nisip fin, iar în marea lor majoritate, acestea sunt izolate și neamenajate. Plaja Old Nessebar Beach este singura unde turistul găsește și câteva facilități – umbrele si sezlonguri serviciu de salvamar, o toaletă și o cabină de schimb, însă are dimensiuni reduse.

Sunt, în zonă, și ambarcațiuni care ancorează undeva în apropierea plajelor din Nessebar, iar priveliștea către orașul vechi este descrisă ca fiind extraordinară. O priveliște care, pentru mine, reprezintă un punct de plecare în stabilirea concediului de anul viitor.