Prin prisma cifrelor din primele două luni de operare, vara acestui an se anunță a fi promițătoare pentru Aeroportul Internațional Craiova. Iulie a fost cea mai bună, din toate timpurile, din punct de vedere al numărului de pasageri, ceea ce înseamnă, spune managerul Sorin Manda, în cadrul unui interviu, o nouă etapă post-Covid în aviație. Proiectele se derulează și ele în ritm bun, urmând ca în perioada 16-25 octombrie, pentru realizarea anumitor lucrări prevăzute în proiectul de extindere și modernizare, toate cursele să fie mutate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.  

Reporter: Domnule director, cum au fost primele două luni din vara acestui an pentru Aeroportul Internațional Craiova?

Sorin Manda, director Aeroport Internațional Craiova: Vara 2023 se anunță promițătoare prin prisma cifrelor din primele două luni de operare: TOTAL PAX IUNIE: 58.061, TOTAL PAX IULIE: 65.196. Charterele turistice care au început în luna iunie aduc un aport procentual de 16% din totalul pasagerilor înregistrați, Antalya rămânând în topul preferințelor,cu patru frecvențe de operare săptămânale. Luna iulie a acestui an a fost cea mai bună lună din toate timpurile, din punct de vedere al traficului de pasageri, marcând astfel o nouă etapă post-Covid în aviație.

Rep.: Succesul înregistrat se datorează zborurilor de linie, celor de tip charter către destinațiile de vacanță, sau ambelor?

S.M.: Traficul înregistrat se datorează tuturor oltenilor care aleg să călătorească de pe Aeroportul Internațional Craiova, cursele charter reprezentând 16% din totalul pasagerilor, în luna iulie. Deși sezoniere, cursele charter către destinații de vacanță sunt foarte importante pentru pasagerii noștri, oferindu-le șansă să își organizeze concediile mai comod, fără a fi nevoiți să meargă către un alt aeroport din țară.  Compania WizzAir în continuare operează către 10 destinații europene, urmând ca, din octombrie să se reia și cursele către Dortmund.

Rep.: Care este situația, pentru a repera și mai bine progresul înregistrat, cu iunie-iulie 2022?

S.M.: În comparație cu anul trecut, în luna iunie s-a înregistrat o creștere de 15%, cu un plus de 8.695 de pasageri. În luna iulie avem o creștere de 16%, cu un plus de 10.000 de pasageri.

Rep.: Ce așteptări aveți de la această toamnă?

S.M.: Toamna aceasta se vor relua cursele către Dortmund și suntem încrezători că vor urma și alte rute de interes, așa încât să putem acoperi cererea din ce în ce mai mare din Oltenia. De asemenea, în perioada 16-25 octombrie vor avea loc lucrări în cadrul proiectului de extindere și modernizare, care constau în amenajarea suprafeței nivelate a benzii pistei și amenajarea ariei de siguranță, iar toate cursele se vor muta, în această perioadă, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.

default

Rep.: August înseamnă, pentru Aeroportul Internațional Craiova, șase luni de la demararea lucrărilor de realizare a noului terminal pentru pasageri. Cum au fost aceste șase luni pentru echipa dumneavoastră?

S.M.: Au fost șase luni pline de activitate, timp în care toate părțile implicate au lucrat constant pentru respectarea planului inițial. Am evoluat de la faza incipientă a unui șantier, până la stadiul în care ne aflăm astăzi, când se montează primii stâlpi prefabricați deasupra parterului. Deși am întâmpinat o serie de dificultăți care nu țin de echipa noastră, cum ar fi condițiile meteorologice nefavorabile, antreprenorul a promis că va reduce decalajul față de graficul inițial al lucrărilor. Este un proiect major, de interes regional și interregional, unde toate părțile implicate își canalizează resursele pentru finalizarea lui cât mai rapid.

Rep.: Pe lângă acest proiect, mai aveți și alte proiecte în derulare?

S.M.: În acest moment, se mai află în desfășurare încă două proiecte importante: Creșterea gradului de siguranță a Aeroportului Internațional Craiova, prin achiziționarea de echipamente specifice, în cadrul căruia, până în luna noiembrie se vor livra 14 echipamente care vor îmbunătăți și asigura operațiunile la sol în cadrul Aeroportului Internațional Craiova la standard internaționale. Un al doilea proiect major este securizarea completă (outdoor/indoor) a aeroportului, proiect aflat deja la 98% din stadiul de implementare și care are ca scop îmbunătățirea securității aeroportuare.

Rep.: Planuri pe termen scurt și mediu?

S.M.: Pe termen scurt, vom finalize cele două proiecte menționate anterior și vom urmări îndeaproape finalizarea la termen a extinderii și modernizării Aeroportului Internațional Craiova. De asemenea, ne dorim să le oferim oltenilor șansa de a călători spre cât mai multe destinații noi, fapt pentru care ne aflăm în discuții avansate cu mai mulți operatori aerieni care își doresc să suplinească această cerere majoră.