Peste 450 de locuri au rămas libere, în învăţământul profesional şi cel dual – nivel 3, pentru anul şcolar 2023–2024, după cea de-a doua repartizare a candidaţilor, în funcţie de opţiunile acestora şi de mediile obţinute la examene. Situația nu este una bună întrucât, anul viitor, aceste locuri se pierd.

Potrivit unei situații întocmite de către reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, după cea de-a doua etapă a repartizărilor candidaţilor în învăţământul profesional şi în cel dual – nivel 3, la învăţământul profesional au rămas neocupate 360 de locuri.

Fruntaș este Liceul Energetic din Craiova, pe diverse specializări, cu 50 de locuri libere. Instituția este urmată de: Liceul Tehnologic „George Bibescu” din Craiova, cu 25 de poziţii pierdute, Colegiul Economic „Gheorghe Chiţu” din Craiova – 24, respectiv Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate din Craiova – 23.

Referitor la învăţământul dual, sunt 111 de poziţii care nu se vor regăsi în şcolarizarea anului de învăţământ următor.

Liceul Tehnologic de Transporturi Auto din Craiova a pierdut 34 de locuri, iar „Traian Vuia” din Craiova, 27 de locuri.

Inspectorii școlari doljeni spun că situația înregistrată nu este una bună, dar cu o consiliere făcută la timp, copiilor și părinților acestora, astfel de cazuri se pot evita în viitor.

„Au rămas destul de multe locuri neocupate în Dolj, la învăţământul profesional şi cel dual – nivel 3. Cred că soluţia ar fi o consiliere a copiilor şi părinţilor acestora, începând din prima clasă de gimnaziu, bineînţeles cu aportul profesorilor – diriginţi, pentru orientarea în carieră. Este o problemă şi pe piaţa muncii, deoarece se pot pierde multe locuri de specialişti, care ar putea fi şcolarizaţi”, a explicat prof. Simona Ciulu, inspector şcolar pentru învăţământul tehnologic şi profesional în cadrul ISJ Dolj.