Salvamont Gorj susţine o petiţie online împotriva intenţiei Guvernului de a desființa aceste servicii, prin ordonanţa care comasează instituţii în vederea reducerii cheltuielilor publice.

„Trist, dar posibil … Desființare, reducere, comasare pentru unul dintre cele mai optimizate servicii publice, cu o structură de personal angajat foarte restrânsă numeric, formată 95% din personal operativ și activă 24/24 h. 26 de județe cu structuri Salvamont în care activează puțin peste 300 de salvamontiști angajați, structuri care, în 2022, au salvat peste 8000 de persoane de pe munte, iar, în 2023, până la această dată, peste 5000 de persoane” este mesajul postat pe pagina de socializare a Salvamont Gorj.

Ce spune petiția

„Stopăm intenţia politicienilor de desfiinţare a serviciilor de SALVAMONT prin ordonanţa austerităţii aplicată discreţionar.

Serviciile Publice SALVAMONT și SALVAMONT/SALVASPEO sunt structuri de urgență operative, parte integrantă a SNAU, care desfășoară deopotrivă activități de prevenire a accidentelor montane și speologice cât și de acordare a primului ajutor medical, salvarea și transportul accidentatului la unitățile medicale.

– Numărul salvatorilor montani operativi, angajați la nivelul celor 26 de județe, care au organizate astfel de structuri este extrem de mic, subdimensionat, în prezent fiind angajate cca. 300 de persoane la nivel național, iar o reducere a acestuia nu va oferi o scădere semnificativă ale cheltuielilor, dar va genera probleme în asigurarea serviciilor de urgență în zona de responsabilitate, respectiv zona montană și submontană, precum și în alte locuri greu accesibile

– Ocupația de salvator montan, cod COR 541904, reprezintă o profesie reglementată la nivelul UE, resursa umană formată în această profesie deține bune aptitudini în practicarea sporturilor montane, are pregătire medicală corespunzătoare și deține specializări suplimentare ca salvator speologic, operator dronă, conductor de câine de salvare, salvator acvatic, scafandru a căror formare inițială și specializare a durat ani de zile, cu costuri semnificative, iar renunțarea la o astfel de resursă importantă din punct de vedere operativ și faptul că aceștia nu mai pot fi asimilați întrucât nu mai există o altă structură operativă cu acest specific.

– Caracterul de unicitate dat de specificul acestei activități derulate în condiții operative de urgență nu permite comasarea/fuzionarea/reorganizarea sau transferul activității fără ca aceasta să nu fie afectată și considerăm că organizarea unei structuri operative de salvare montana, fără personalitate juridică sau comasarea cu alte servicii, nu ar avea ca rezultat direct decât să perturbe grav funcționarea acestuia si chiar să pună indirect în pericol viaţa şi integritatea oamenilor.

– Serviciile publice Salvamont sunt deja descentralizate (a se vedea titlul Ordonantei) o comasare a activităţii acestora presupunând grave disfunctionalităţi în misiunea noastră de salvare, extragere din mediu montan accidentat şi predarea către unităţile medicale specializate.

– Functionează cu o structură de personal de personal operativ foarte restransă numeric și care răspunde anual la un număr de peste 8000 de evenimente montane în care sunt salvate peste 9000 de persoane”.