Situată la aproximativ 27 kilometri de Drobeta-Turnu Severin, comuna Cireșu s-a dezvoltat în ultimii ani pe toate planurile, începand de la cazări, infrastructură, obiective turistice.

În fiecare an, în prima duminică după Sfânta Maria, se sărbătorește Peștera Topolnița, cu tot ce adăpostește această minunăție a naturii.

Anul acesta sărbătoarea, aflată la cea de-a 60-a ediție, va avea loc în data de 20 august, prilej pentru care peștera îsi va deschide intrările pentru turiști, iar sătenii vor îmbrăca hainele de sărbătoare (costume populare, păstrate cu sfințenie la loc de cinste).

„Aât pe partea fosilă, Gura Femeii, cât și pe partea activă, Gaura lui Ciocârdie, turiștii cât și localnicii vor fi așteptați de către agenții Administrației Parcului Natural Geoparcul Platoul Mehedinți si salvatorii montani ai Serviciului Public Județean Salvamont- Salvaspeo Mehedinți, îndrumându- i în lumea peșterii”, spun reprezentanții Geoparc Platou Mehedinți.

Pe lângă peșteri, zona Cireșu adăpostește trasee turistice bogate vizual, dar si tradiții, ce au fost păstrate cu sfințenie de săteni.

La evenimentul din data de 20 august vor mai avea loc: parada costumelor populare, renumitul concurs ,, cea mai bună țuică de cireașă, un program artistic cu mari interpreți din zona Mehedințiului, hora satului, festival organizat de Consiliul Județean Mehedinți prin Centrul Cultural „Nichita Stănescu”, Primăria si Consiliul Local al comunei Cireșu.

Peştera Topolniţa, aflată în judeţul Mehedinţi, reprezintă o peşteră naturală, locuită parţial de om, cu altitudinea absolută de 434 m; relativă de 84 m. Aceasta este a doua peștera ca lungime din Romania si a 17-a din lume și merită explorată pentru raritatea ei.

Peştera gigantică are o zonă de galerii dispusă pe patru etaje: două fosile, unul subfosil şi altul activ, ca urmare a acţiunii apei din trei pâraie. Peştera a fost împărţită de speologi în mai multe sectoare, cel mai important din punct de vedere arheologic fiind sectorul Peştera Femeii, din care se ajunge în Culoarul Liliecilor şi apoi în Culoarul Vetrelor.