Acoperișul Culei Crăsnaru din comuna Aninoasa, județul Gorj, va fi reabilitat, printr-o intervenție în regim de urgență, prin proiectul derulat al nivel național „Ambulanța pentru monumente”.
Patru ambulanțe vor interveni în acest caz, anunță echipa, fiind nevoie și de implicarea financiară a comunității pentru obținerea unui rezultat.
„Cea mai tare echipă s-a strâns la Groșerea! Oltenia unește oamenii! Patru ambulanțe sunt gata de intervenție! Anul acesta pacientul este Cula Crăsnaru din Groșerea, Gorj. Nu s-au adunat încă toți banii, s-au adunat doar ambulanțele de monumente, meșterii + voluntarii. O să fie șantier mare, foarte greu, și o să dureze fix cât vom avea susținerea voastră” se menționează pe pagina de Facebook Ambulanța pentru Monumente Oltenia Vest.
Edilul localității Aninoasa, Ilie Petroi, a menționat că nu s-a reușit o reabilitare cu fonduri din bugetul local întrucât cula este proprietate privată.
„Cula Crăsnaru a fost retrocedată în anul 2006 moștenitorilor de drept, deși am votat împotriva trecerii din domeniul public în domeniul privat pentru a fi retrocedată, la acea dată fiind consilier local. Prin urmare, Primăria Comunei Aninoasa a fost pusă în imposibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile în vederea restaurări acestui monument istoric, sau pentru a aloca sume de bani din bugetul local pentru acest obiectiv, fiind actualmente proprietate privată. Salvarea acestui monument istoric se datorează în principal celor doi coordonatori de proiect, respectiv domnul Eugen Vaida și doamna Carina Tătăranu prin „Ambulanța pentru monumente”, împreună cu tineri inimoși care fac voluntariat pentru Aninoasa. Primăria Comunei Aninoasa a fost și va fi alături de această echipă. Cetățenii Comunei Aninoasa pot fi alături de această echipă minunată! Poți și tu pentru o zi să le fi de ajutor! Informații în acest sens la nr. de telefon 0762 200 479” a transmis primarul Ilie Petroi.
Cula Crăsnaru din Groșerea (comuna Aninoasa, județul Gorj) este un simbol al Olteniei care se află pe lista tentativă UNESCO a României.
A fost construită în secolul XVIII și este specială deoarece păstrează aproape toate părțile componente originare.
Clădirea se află în litigiu de mulți ani și nu se pot accesa fonduri pentru restaurarea integrală a acesteia. Pentru culă, intervenția este ultima șansa înainte de a o pierde definitiv.