Transplantul de celule stem hematopoietice este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru multe tipuri de cancere de sânge, precum leucemiile, limfomul și mielomul multiplu. Pe lângă acestea, există și alte afecțiuni mai puțin cunoscute care au ca indicație de tratament transplantul: anemia aplastică severă, siclemia, talasemia majoră, bolile imunodeficitare, anemia Fanconi și anumite dereglări metabolice ereditare.
În România, la ora actuală, sunt aproape 100.000 de persoane înscrise în registrul donatorilor voluntari și 45 de oameni în așteptarea unui donator compatibil.
„Donator poate fi un membru al familiei sau o persoană necunoscută, înregistrată într-un registru de donatori voluntari. Condițiile sunt să fie o persoană sănătoasă și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani. În acest moment, în România sunt aproape 100.000 de persoane înscrise în registru și 45 de oameni în așteptarea unui donator compatibil. Întrucât șansele de a fi compatibil cresc cu cât vecinătatea este mai mare, îi încurajez pe români să se înscrie în Registru și să devină șansa la viață pentru alți oameni. Detalii despre cum puteți deveni donatori de celule stem sunt pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.” spune Dr. Traian Laurian Arghişan, Director General Interimar la Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.