Sursă foto: Facebook Lacuri Filiași

Locuitorii orașului Filiași, după ce în 2020 li s-a promis acest lucru, sperau ca zona lacurilor din localitate să fie amenajată și, potrivit aceluiași proiect, biblioteca să fie modernizată și extinsă. Nu s-a întâmplat nimic până în prezent și, mai mult, Primăria Filiași va pierde finanțarea pentru acest proiect.

Marin Gheorghe, în timpul campaniei electorale din anul 2021, amintea și el că are în plan proiecte care să ducă la dezvoltarea urbei. Între aceste proiecte se numără și cel anterior menționat.

„Sunt proiecte care se adresează tinerilor cărora trebuie să le oferim alternativa locurilor muncă, în orașul nostru, cu o salarizare care să nu îi mai împingă să plece în afara țării. (…)Ne bazăm pe orice sursă de finanțare. Deocamdată sunt contracte de finanțare din fonduri europene nerambursabile semnate, în licitație sau în derulare, în valoare de 25,2 milioane euro. Acestea vor aduce un plus valoare orașului și locuitorilor din Filiași. Enumăr: reabilitare corp C1 Spital, reabilitare sediu poliție, reabilitare Biblioteca orășenească, construire Casa de Cultură, reabilitare zona lacuri, iluminat public pentru eficientizare consum, reabilitare liceu, reabilitare școala profesională, dotare cu aparatură ultramodernă a spitalului, etc.”, a spus Marin Gheorghe, în timpul campaniei electorale din anul 2021.

Amenajarea lacurilor din localitate și reabilitarea bibliotecii sunt obiective care au rămas doar pe hârtie. Cetățenii nu mai au nicio speranță, iar autoritățile spun, într-un răspuns oferit Olteniei Live, că pentru acest proiect, cel mai întârziat de altfel, există risc de pierdere a finanțării.  

Sursă foto: Facebook Lacuri Filiași

„<<Amenajare zonă Lacuri în Orașul Filiași, Județul Dolj+Protejarea și dezvoltarea faunei și florei acvatice a lacurilor aflate în proprietatea orașului Filiași+Reabilitarea și Modernizarea și Extindere Bibliotecă Orășenească Filiași>> este cel mai întârziat proiect. Achiziția pentru <<Proiect tehnic și detalii de execuție Documentații suport și cheltuieli pentru obținerea avize acorduri și autorizații. Asistență tehnică din partea proiectantului-componenta B. Lucrări de construcții>> a fost derulată, procedura fiind derulată în perioada martie 2022-martie 2023. A fost un număr de cinci anunțuri simplificate, însă nu s-a depus nicio ofertă și a fost anulată din oficiu”, spun reprezentanții Primăriei Filiași.      

Acest proiect semnat în anul 2020 ar fi trebuit să fie finalizat la data de 31 decembrie 2023 și are o valoare de 16.304.275 de lei. Întrucât nu s-a respectat unul dintre criteriile de eligibilitate, respectiv complementaritatea activităților și caracterul integrat al cererii de finanțare, contractul va fi reziliat.

Probleme au fost la partea legată de amenajarea lacurilor, nefiind depusă nicio ofertă pentru realizarea acestor lucrări.

„Având în vedere prevederile OUG 36/2023 cu privire la procesuul de închidere a POR 2014-2020, respectiv 31.12.2023, și situația în care proiectele nu se încadrează în termenele de finalizare, acestea vor fi reziliate de drept de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației”, mai arată Primăria Filiași.

În prezent, Filiașiul are 16 proiecte cu finanțare europeană finalizate și în curs de implementare, contractele de finanțare fiind semnate.

Autoritățile locale au în derulare și proiecte finanțate din buget propriu, respectiv: modernizare drumuri, străzi și căi de acces; rețea de apă potabilă în Fratoștița; realizare parcări și trotuare pe Bulevardul Racoțeanu; reabilitare pod peste Jiu; dotare sediu primărie cu instalații și echipamente pentru accesul persoanelor cu dizabilități; construire locuințe sociale și realizare stație epurare și rețea de canalizare în satul Fratoștița.

În privința bugetului pentru anul acesta, este în valoare de 152.866 mii de lei. Spun autoritățile că din această sumă se asigură implementarea și finanțarea obiectivelor de investiții, plata salariilor și a utilităților, precum și bunurile sau serviciile necesare funcționării primăriei.

„Cheltuielile lunare de funcționare ale UAT Filiași, an 2023, sunt de 2.094 mii de lei”, conchid reprezentanții Primăriei Filiași.