Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” Craiova încheie anul școlar 2022-2023 cu finalizarea proiectului „Echilibrul strategiilor in/outdoor-cheia de upgrade spre incluziune 2022-1-RO01-KA122-SCH-000077392”, aprobat și finanțat de Comisia  Europeană prin Programului Erasmus+, Acțiunea Cheie 1 – Proiecte de mobilitate,  Domeniul: Educație școlară.

Scopul acestui proiect a fost promovarea incluziunii elevilor din grupuri dezavantajate prin îmbunătățirea competențelor profesionale ale cadrelor didactice care lucrează cu elevi cu dizabilități.

Proiectul și-a propus perfecționarea cadrelor didactice în utilizarea TIC  prin strategii incluzive la clasă, promovarea învățării în aer liber și crearea unui mediu stimulativ în aer liber și a activităților și tehnicilor de educație non formală, precum și promovarea incluziunii școlare prin dezvoltarea personală a elevilor cu dizabilități de auz utilizând  strategii incluzive de comunicare, TIC și în aer liber.

Flux I

În perioada 27-31 octombrie 2022, primii șase profesori au participat la cursul “Environmental education outdoor ” organizat de Asociația Edu2Grow în Spania.

Școala gazdă pentru mobilitatea a cinci elevi surzi și doi profesori de la IES AZCONA Spania, în schimb de experiență.

În perioada petrecută împreună echipa de proiect a lucrat  la dictionarul român-spaniol de semne si cuvinte, au fost croitori de costume pentru spectacol, au „cântat” cu semne, l-au reinterpretat pe Harap Alb, au format un atelier de pictura, au preparat papanași și sarmale, s-au destins jucând tenis de masa și au încheiat cu o seara tradițională, degustând preparate românești, s-au prins în horă, dans și voie bună.

Flux II  

O nouă experiență pentru șase profesori participanți la cursul “Inclusive classroomthrough ICT” , organizat de Edu2Grow în Malta, 11-15 mai 2023.

Instrumente, aplicatii, metode noi, gata de pus in practica la clasa, dar și experiențe interculturale, descoperirea culturii malteze, noi prietenii și amintiri memorabile.

Punctul culminant al proiectului Erasmus+ a fost mobilitatea a 12 elevi cu dizabilitati de auz însoțiți de șase profesori de la unitatea școlară din Craiova, la IES Azcona Almeria, Spania.

Revedere cu bucurie la IES Azcona, gazdele – o școală incluzivă unde elevii surzi învață alături de ceilalți elevi beneficiind de suport permanent în limbajul semnelor, logopedie, educație remediala, în funcție de nevoile fiecăruia.

Zi dedicată activităților outdoor – 30 de elevi surzi români și spanioli însoțiți de profesori explorează mediul specific mediteranean în parc, la plajă, în apă. Jocuri pe echipe, pentru unii…primul cantact cu marea, dar mai ales noi prietenii.

Flux III

Șase profesori au participat, în perioada 12-18 august 2023, la cursul „Non-formal education” organizat de AsociatiaEdu2Grow în Portugalia, Madeira. O experiență de învățare în care multitudinea și diversitatea activitaților nonformale au răspuns perfect nevoilor de formare ale profesorilor, care și-au îmbogătit atât metodele de lucru dar și experiențele interculturale.

„Pe parcursul formării, am apreciat abilitatea formatorului de a explora valorile personale prin activități nonformale, ale fiecăruia dintre noi și de a ne transmite informații și exemple de activități valoroase și relevante gata de a le utiliza oricând în sala de clasă și în școlile noastre în scopul obținerii unor ore captivante, în scopul combaterii bullying-ului, stereotipiilor și prejudecăților de orice fel, astfel ca la final să putem crea o echipă excepțională formată din copii curioși și fericiți și profesori excepționali în sala de clasă” a fost concluzia echipei de proiect.

Așa cum ne-au obișnuit, profesorii de la C.S.E.I. „SF. VASILE” Craiova încep anul școlar 2023-2024 cu un nou proiect Erasmus+.