Alegerea unui centru educațional, fie cu program after school, fie cu program before school, în funcție de situație, reprezintă o reală provocare pentru fiecare părinte. Temeri sunt, dar printr-o comunicare deschisă, aflând răspuns la întrebări, firești de altfel, spune Cristina Stanciu, reprezentant Happy Kids Academy, părinții pot lua cea mai bună decizie pentru copil.
Sunt câteva elemente care stau la baza acestei hotărâri, iar despre toate acestea ne vorbește, în cadrul unui interviu, Cristina Stanciu, reprezentant Centrul Educațional Happy Kids Academy.
Reporter: Creat nu doar pentru teme, chiar dacă acestea reprezintă un element prioritar, ci pentru o continuă formare a copiilor, Centrul Educațional Happy Kids Academy vine cu o serie de noutăți începând cu această toamnă. Despre ce este vorba?
Cristina Stanciu: Ne place să facem pași mici, dar siguri, iar din această toamnă vom aduce câteva schimbări sau mai bine zis completări și îmbunătățiri, pentru că da, tot timpul este loc de mai bine. Pe lângă programul nostru consacrat de after school și cele două cursuri pentru copii (robotică și educație financiară) venim cu un program extins care va cuprinde before school, after school, o gamă de cinci cursuri noi pentru copii, dar și programul Expert Kids, dedicat copiilor (și părinților) care doresc o aprofundare a materiilor școlare.
Rep: Referindu-ne strict la partea de after school, ce înseamnă o zi petrecută de către copil la Happy Kids Academy?
C.S.: Acum cinci ani, când am început acest business, ne-am dorit să creăm un program zilnic de after school de care și copilul nostru să beneficieze, pentru că trecusem prin două, trei experiențe care nu fuseseră pe placul copilului, în primul rând. Am dorit ca orice copil, care ne trece pragul, să fie mereu cu zâmbetul pe buze (așa a rezultat brandul nostru), iar acolo unde copilul este fericit, avem părinții fericiți și liniștiți. Ne place să credem că am reușit! Pe scurt, în desfășurarea unei zile îmbinăm partea educativă cu cea distractivă, recreativă la care se adaugă lucrul în echipă și socializare. Tot aici, servim masa de prânz, gustarea cu vitamine, respectăm reguli, învățăm, ne facem teme, legăm prietenii, câteodată pe viață. Este o rețetă complexă, un mix de elemente prin care ne dorim ca toți copiii să crească frumos.
Rep.: Veți păstra serviciul privind preluarea copilului de la școală?
C.S.: Oo da! Am fost pionierii acestui program și nu vom renunța la el. Majoritatea părinților nu au posibilitatea de a pleca din timpul serviciului pentru a lua copilul de la școală, iar noi venim în întâmpinarea lor cu soluții sigure, iar în același timp preluăm o sarcină consumatoare de timp.
Rep: În cadrul centrului, copilul va avea un program diferit, de la o zi la alta? Fac referire la programul ce include activitățile care stimulează creativitatea, nu la cel de teme.
C.S.: Sigur, nicio zi nu seamănă cu alta. Avem un orar zilnic, care include, pe lângă partea de teme, diferite ateliere și cluburi care au menirea de a stimula creativitatea, lucrul în echipă și nu în ultimul rând de a dezvolta proiecte comune prin metodele de educație în pedagogie interactive și practice (spre exemplu hands-on education, STEM education, Harkness education, VAK education, etc).
Rep.: Ați amintit de varianta before school. Ce va presupune acest lucru la Happy Kids Academy?
C.S.: Este un program nou, care se va focusa pe elevii claselor a V-a și a VI-a, în vederea efectuării temelor, dar și a aprofundării materiilor de la școală. Programul va începe la ora 09:00 și se va finaliza la ora 11:30, în fiecare zi. Ca și în cazul programului de after school și aici vom aveam posibilitatea de a servi masa, de a duce copii de la noi din centru către școală.
Rep.: Aveți deja o experiență în acest domeniu. Care sunt temerile unui părinte aflat la începutul drumului colaborării cu centru educațional? Cum reușiți, pentru că da, pot confirma că faceți acest lucru, să îi asigurați că fiul sau fiica dumnealor vor petrece timp de calitate în centrul dvs și că vor fi în siguranță aici?
C.S.: Teama cea mai mare o reprezintă siguranța copilului, ceea ce este normal, însă părinții trebuie să știe că avem personal mai mult decât suficient, începând de la preluarea de la școală, servirea mesei de prânz, implicarea în efectuarea temelor și a celorlalte activități zilnice. Copiii sunt atent supravegheați, iar personalul nostru este mereu cooperant și comunicativ.
Rep.: În toată această minunată poveste, pentru că HKA devine o parte importantă în dezvoltarea copilului, apar și aspectele organizatorice. Este o provocare să fii antreprenor în domeniul educațional? Care sunt valorile pe care vă bazați?
C.S.: Provocări există în orice domeniu, însă atunci când materia primă este chiar factorul uman, nu îți permiți să faci greșeli. Copilul de azi este adultul de mâine care a deprins elementele fundamentale și de la tine, căruia, poate că i-ai trasat o direcție în viață fără să îți fi dat seama, i-ai descoperit aptitudini și abilități care au format un adult responsabil, un posibil doctor, un manager, un inginer, etc. Așadar, avem obligația de a asigura copiilor un proces educațional calitativ, să le implementăm principii și valori care să le asigure etică, moralitate și diversitate culturală, să le dezvoltăm deprinderi sănătoase și totodată să le asigurăm un mediu plăcut, așa cum ne place nouă să spunem…cu zâmbetul pe buze.
Rep.: Pe lângă studii și experiență, sunt convinsă că părintele așteaptă ca aici, cadrul didactic care se ocupă de copil să fie și empatic. Să nu existe acele bariere pe care nu de puține ori le întâlnim în sistemul clasic de studiu. Cum alegeți cadrele didactice și cum stabiliți, totuși, limitele? Știm cu toții că se impun și limite în lucrul cu cei mici…
C.S.: Grija și iubirea pentru copii, empatia și competențele sociale sunt atributele pe care noi le căutăm la fiecare persoană care lucrează la HKA, pe lângă abilitățile pedagogice, organizatorice și creative. Avem o echipă tânără care se implică activ în modelarea adultului de mâine. Desigur, trebuie să existe și niște limite atât între cadrele didactice și copii, cât și între cadre didactice și părinți. De la respect reciproc, transparență, evitarea favoritismului, comunicare adecvată, până la evaluare corectă și confidențialitate.
Rep.: Cu siguranță părinții vor să știe ce tarife vor fi la Happy Kids Academy din această toamnă. Detaliați-ne și acest aspect.
C.S.: Avem o multitudine de abonamente, care pot fi lunare, zilnice, parțiale, etc., iar în funcție de pachetul ales de către părinți, taxele pot fi diferite. La programul de after school, taxa lunară începe de la 750 de lei, la care se poate adăuga masa de prânz sau preluarea copilului de la școală. Tot aici avem posibilitatea de a avea un abonament de zi, sau parte din zi (spre exemplu, doar partea de ateliere sau ora de distracție), în funcție de solicitările și necesitățile copiilor și ale părinților. La before school, taxele încep de la 650 de lei, la care se adaugă, dacă se dorește, masa de prânz sau transportul copiilor la școală. În această situație avem diverse abonamente parțiale. La cursuri sau programul Expert Kids, costurile încep de la 60 lei/ședința.