La începutul fiecărui an școlar, crește numărul copiilor care se confruntă cu otite sau cu alte infecții de căi respiratorii, spune medicul specialist ORL Bogdan Fănuță, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, important fiind ca părinții să nu intre în panică și să aibă în casă un antiinflamator sau un analgezic. 

Trusa de prim ajutor, indiferent de sezon, nu trebuie să lipsească din casa unei familii care are copii, ne sfătuiește medicul Bogdan Fănuță. De exemplu, în cazul otitelor, durerile apar, de cele mai multe ori, în timpul nopții și sunt violente.

Vorbim despre otite pentru că în perioada imediat următoare, după ce copiii se vor întoarce în colectivitate, vor apărea și aceste probleme.

Potrivit medicului specialist, cele mai frecvente sunt otitele seroase. Acestea, fie se vindecă de la sine, fie situația se complică și apare durerea.

„Cele mai frecvente sunt otitele seroase, când pe copil nu îl doare urechea, dar părinții observă că acesta nu prea aude, că dă televizorul mai tare. Nu doare, dar vorbim despre un lichid care se găsește dincolo de timpan. Această problemă fie se rezolvă de la sine, fie poate să evolueze, prin suprainfectare și atunci doare. Astfel de situații apar noaptea, către dimineață, durearea fiind mare”, spune medicul ORL.

În privința trusei de prim ajutor, aceasta trebuie să conțină, între altele, un antiinflamator sau un analgezic. Dacă durerea nu dispare, în două, trei zile, se impune consultul medical.

„Am spus tot timpul și chiar este un sfat: părintele trebuie să aibă în casă trusa de prim ajutor. Când ai un copil, este obligatoriu! Apare durearea, moment în care mămica dă copilului antiinflamator sau analgezic. Este primul lucru. Nu fugi cu el în urgențe, pentru că pierzi timp. Și dacă ajungi la medic, intervii cu aceste medicamente să reduci durerea. Mămicile să aibă, obligatoriu, antiinflamator sau analgezic în casă. De exemplu, în cazul otitelor, durerea apare noaptea și este violentă. Părintele nu trebuie să intre în panică. Poate trata acasă o astfel de afecțiune. Dacă în două, trei zile nu rezolvă, merge la medicul de familie, iar acesta decide ce este de făcut”, completează medicul Bogdan Fănuță.

Reîntoarcerea la școală sau la grădiniță este un motiv de îngrijorare pentru multe mămici, din punct de vedere al stării de sănătate al copilului.

Chiar dacă vine la pachet și cu situații neplăcute, colectivitatea are, în timp, și partea ei bună în formarea copiilor.

„În fiecare an, după primele două, trei săptămâni de când începe școala, apar cazuri infecții acute de căi respiratorii superioare, mai ales în rândul celor care merg la creșe, la grădiniță. Trebuie să înțelegem că intrarea în colectivitate, da, vine la pachet cu aceste infecții, dar este și un lucru bun. Treptat, copilul se formează”, spune specialistul.

Cât despre aerisirea sălilor de clasă, „face bine”, explică Fănuță, dar și aceasta se face respectând anumite reguli.   

„Nu recomandăm uși deschise concomitent cu ferestrele. Aerisirea clasei este una și faptul că deschidem și ușa clasei, și ferestre, și ușa de la cabinetul domnului director și fereastra și mai știu eu ce, este cu totul altceva. Aerisirea face bine, dar nu uși deschise peste tot”, conchide dr. Fănuță.

În privința otitelor, se poate ajunge și la internare, dar acest lucru este stabilit doar după ce medicul specialist verifică starea copilului și consideră că doar acest lucru îl poate ajuta cu adevărat.