„Unele platforme de gunoi din Craiova sunt deja monitorizate video, la altele urmează să fie montate astfel de sisteme…”, declara edilul Craiovei, într-o conferință de presă, comună cu ADI ECODOLJ, în anul 2022. Primăria deține și un studiu de fezabilitate care presupune instalarea a 4.648 de camere video în tot oraşul, nu doar la platformele de gunoi, dar pentru că suma necesară unei astfel de achiziții este foarte mare, încă se caută soluții de finanțare pe fonduri europene.
Din studiul de fezabilitate a rezultat că suma necesară implementării acestui proiect este 141.292.255 de lei. Acesta este motivul pentru care încă se caută o soluție în privința finanțării, spun reprezentanții Primăriei Craiova.
Până se va reuși acest lucru, se vor cumpăra 500 de astfel de echipamente, potrivit autorităților locale.
Camerele video vor fi montate în mai multe zone ale urbei, între care locurile de joacă și punctele cu risc ridicat de depozitare necontrolată a gunoiului, cunoscut fiind faptul că la acest capitol sunt mari probleme la nivel de municipiu.
„În prezent se elaborează documentația de atribuire a unui contract cadru pe patru ani pentru achiziția cu montaj de echipamente de monitorizare și supraveghere video pe domeniul public în municipiul Craiova, a unui număr de 500 de camere video, în vederea creșterii siguranței și prevenirii criminalității în locurile de joacă, parcuri, bulevarde, cartiere, zone cu risc ridicat de depozitare necontrolată a deșeurilor, urmând ca în perioada următoară procedura să fie inițiată în SEAP”, explică reprezentanții Primăriei Craiova.
Fără o monitorizare prin astfel de metode, este foarte dificilă ținerea sub control a situației gunoiului aruncat lângă ghene. Am întrebat reprezentanții Primăriei Craiova cum văd situația, aceștia menționând că ADI ECODOLJ trebuie să o vadă, nu ei.
„Prin contractul privind concesionarea gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare, respectiv colectarea și transportul deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri în județul Dolj(…) Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ are obligația de a verifica modul de prestare a serviciului”, spun reprezentanții Primăriei Craiova.
Luând în calcul ceea ce încă se întâmplă la ghenele de gunoi, singura soluție rămâne montarea acestor sisteme video. Craiovenii certați cu disciplina continuă să acționeze după bunul plac, polițiștii locali mai prind câte un caz și îl rezolvă, Iridexul trebuie să înțeleagă și să elibereze platforma…pentru a putea ridica acele containere, iar ADI ECODOLJ organizează, gestionează și monitorizează, cât de bine se pricepe ea, serviciul de salubrizare din județ.