Târgul Meşterilor Populari, ediția a XLIV-a, va reuni la Craiova aproximativ 60 de meşteri, din zone etnografice reprezentative din ţară, în perioada 27-29 octombrie 2023. Ca la fiecare ediție, autoritățile locale premiază cel mai bun meșter participant, doar că pare mai mult o jignire, nicidecum un respect pentru munca și talentul acestor oameni: s-a găsit în buget umila sumă de 1.000 de lei.   

La eveniment vor participa meșteri olari, cioplitori în lemn, cojocari, ţesători, cusători, pielari, iconari, fierari, cofetari, care cu siguranță vor expune o diversitate de obiecte tradiționale funcționale sau estetice.

În cadrul expoziției cu vânzare se vor regăsi atât obiecte de ceramică, textile, împletituri, țesături, coșuri, icoane, obiecte de mobilier, cât și produse alimentare tradiționale-afumături, brânzeturi şi prăjituri sau produse apicole, participanții fiind din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi, Timişoara, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Ilfov, Prahova, Hunedoara, Braşov, Sibiu, Cluj, Bistriţa.

Primăria Craiova este partener la acest eveniment și acordă, anual Premiul „Cetatea Băniei”. Această recompensă este oferită unuia dintre meșterii populari participanți.

Respectul autorităților locale: suma de 1.000 de lei. Atât se poate pentru astfel de acțiuni și pentru cei care duc mai departe valorile acestui neam.

„În fiecare an, din partea municipalităţii craiovene – partener al evenimentului de peste 20 de ani, se acordă în cadrul târgului – Premiul <<Cetatea Băniei>>, în valoare de 1.000 lei. Prin adresa cu numărul 284100/22.08.2023, înregistrată la Primăria Muncipiului Craiova, Muzeul Olteniei Craiova a solicitat acordarea sumei ce reprezintă Premiul <<Cetatea Băniei>>, oferit unuia dintre cei mai buni meșteri populari participanți la târg”, se arată într-un proiect de hotărâre al Primăriei Craiova.