Sursa foto: Facebook Spital Filantropia Craiova
Sursa foto: Facebook Spital Filantropia Craiova

Aceasta este campania pe care o demarăm, astăzi, după ce tot mai mulți directori ai instituțiilor din Craiova comunică doar dacă le convine subiectul dezbătut sau nu comunică deloc, cum este cazul managerului Spitalului Filantropia Craiova. Liviu Radu este acel director care și-a permis ca din banii publici să facă publicitate instituției pe care o conduce, alocând în acest sens suma de 35.200 de lei, moment în care a sistat orice mijloc de a colabora cu presa. Ar fi culmea să mai vorbească…doar a plătit inclusiv pentru consultanță în domeniul comunicării! Pentru a ne face și noi treaba, evident, optăm pentru solicitările efectuate în baza Legii 544.

La o astfel de solicitare am apelat în luna august pentru a afla dacă spitalul a acordat sau nu stimulente financiare personalului auxiliar.

Într-o adresă înaintată Consiliului Local Craiova, întrucât o astfel de decizie trebuie să treacă de votul consilierilor municipali, reprezentanții spitalului arătau, în luna aprilie a acestui an, că aceste stimulente sunt pentru „personalul medical și cel de specialitate”. Bun! L-am întrebat pe directorul instituției, Liviu Radu, care este situația în acest caz și a precizat, atunci, că doar au utilizat textul din lege, dar că acele sume de bani vor ajunge la personalul auxiliar, amintind aici șoferi, bucătarese, paznici sau muncitori-întreținere.

Aceste categorii de personal nu au beneficiat de creșteri salariale, nici în perioada Covid nu au avut sporuri, acesta fiind motivul pentru care cei din conducerea spitalului au luat în calcul acordarea stimulentelor.

La vremea respectivă, ni s-a precizat și ce spune legea cu privire la aceste sume de bani.

Astfel, legal, categoriile de personal și cuantumul stimulentelor financiare se stabilesc și se aprobă de catre Comitetul Director în baza unui regulament propriu și vor fi suportate din veniturile proprii ale spitalului ( venituri încasate din contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate și prestații medicale).

Stimulentele sunt în limita a două salarii minime brute pe ţară și nu fac parte din salariul de bază iar acordarea lor se face cu respectarea legislației în vigoare cu privire la calculul impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale obligatorii datorate la stat.

În luna august am trimis solicitarea anterior amintită pentru a vedea dacă aceste stimulente pot fi sau nu acordate, dacă s-a găsit buget în acest sens.

Reprezentanții spitalului…ne-au trimis din nou la lege și ne-au mai explicat cum stă treaba cu acești bani. Răspuns dat ca să fie dat. Răspuns pe care îl primisem și în aprilie, când ni s-a spus, de către manager, că vor face o situțaie și o vor comunica. Da! Au tot comunicat despre cât de minunate sunt cabinetele lor roz sau albastre, aceleași de la reabilitare încoace.

Cum acest răspuns nu le este de ajutor angajaților vizați de primirea acestor bani, care se tot întreabă între ei care, cum și cât vor primi, sau dacă sunt printre ei persoane care au primit deja, am retrimis solicitarea în care am întrebat concret dacă se vor acorda sau nu. Nu ni s-a mai trimis răspuns, deși au trecut mai bine de 30 de zile. Aceasta este comunicarea pe care cei din conducerea acestui spital și-o doresc și totul pentru că lor li se permite. Și li se tot permite de o vreme să facă ce vor domniile lor, într-un spital de stat, culmea, cu foarte multe probleme și el…și cu neajunsuri cât cuprinde.

Revenim cu întrebările, domnule director. P.S. Am observat că ați văzut mesajul trimis pe WhatsApp:

  1. 1. Teoretic știm și am și informat cetățenii, după prima declarație a managerului Spitalului Filantropia, care sunt categoriile de personal care primesc stimulente financiare. Concret, la nivelul Spitalului Filantropia Craiova, câte persoane trebuie să primească aceste stimulente? CONCRET!
  2. 2. Ce sumă de bani, concret, este necesară pentru plata stimulentelor financiare. CONCRET. Bănuim că s-a făcut un buget estimativ în momentul în care s-a luat în calcul acordarea acestor stimulente.
  3. 3. Cine face parte, în prezent, din Comitetului Director?
  4. 4. Până în prezent s-a acordat vreun stimulant financiar. Dacă DA, câte persoane au prmit. CÂTE?
  5. 5. Permit veniturile Spitalului Filantropia să asigurați stimulente în limita a doua salarii brute-maximul acestei sume- sau veți acorda o sumă de bani mai mică. Din nou, dacă ați stabilit valoarea, și firesc ar fi să DA, care este aceasta?  Reamintim că managerul unității spitalicești a menționat, în data de 24 aprilie, că nu știe dacă se va acorda acest maxim, dar că se vor face calcule. Au trecut câteva luni de zile. S-a stabilit această valoare? CONCRET!