Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a menționat, joi seara, că vrea să existe cel puțin un centru de reabilitare a persoanelor dependente de droguri, în special copii și adolescenți, în fiecare județ.

„Pe mine cel mai mult mă preocupă situația legată de adolescenți și de copii, pentru că, în mod evident, riscurile pentru dezvoltarea lor, pentru viața lor sunt cele mai mari. Aici sunt două componente foarte importante. Sigur, una este de natură medicală – un consumator de droguri, mai ales dacă este unul care nu face lucrul ăsta ocazional, este o persoană bolnavă. Ori, dacă vreau să îi ajut, am nevoie de colaborarea lor, a famiilor lor. (…) Accesul însă la substanțe psihoactive este de competența Poliției”, a spus, la România TV Alexandru Rafila.

El admite că în prezent România are foarte puține centre de reabilitare.

„Noi avem rețeaua spitalelor de psihiatrie, unde pot fi tratate fazele acuze ale intoxicației, dar programe de reabilitare sunt puține. Pentru copii avem doar două, drept care am discutat că o să facem o rețea. Partea medicală trebuie să o rezolvăm într-un timp relaltiv scurt, să facem centre măcar unul pentru fiecare județ, unde să poată să meargă acești oameni și nu trebuie legate aceste centre de activitatea Ministerului de Interne, pentru că va exista reticență – nu mă duc acolo, pentru că sunt interogat. Aș vrea să facem aceste centre (…) nu într-un spital de psihiatrie, pentru că din nou apare reticență. Trebuie să identificăm locații în județe, dar va trebui să lucrăm cu spitalele de psihiatrie care vor trebui să ne furnizeze personal specializat. (…) Cred că putem, fără niciun fel de problemă, ca până în prima parte a anului viitor să avem aceste centre funcționale”, a adaugat Rafila.