Am timp liber…îl folosesc pentru mine sau pentru singurătate? Aceasta este una dintre situațiile frecvente de care se lovesc pacienții oncologici. Diagnosticul de cancer îți afectează sănătatea fizică și tot el poate duce la numeroase emoții la care nu te-ai gândit până atunci și cărora nu ai fost obișnuit să le faci față, spune dr. Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” Craiova.

Această stare de fapt poate face sentimentele care existau să pară mult mai intense. Un diagnostic oncologic îți modifică întreaga funcționalitate, dându-ți mai mult timp de a sta acasă și poate, de a te simți singur.

„Emoțiile tale se pot schimba zilnic, din oră în oră sau chiar de la minut la minut. Acest fapt este o realitate, indiferent dacă ești în tratament, ai terminat tratamentul sau ai un prieten, un membru al familiei implicat în acest proces medical. Trebuie să știi că, toate aceste emoții sunt normale. Valorile și credințele cu care am crescut afectează modul în care ne gândim și gestionăm diagnosticul de cancer. De exemplu, unele persoane simt că trebuie să fie puternice și să-și protejeze prietenii și familiile. Alți pacienți caută sprijin și apelează la cei dragi sau la alți supraviețuitori ai cancerului. Alții cer ajutorul profesioniștilor sau apelează la credință pentru a face față. Prietenii și membrii familiei pot împărtăși unele dintre aceleași sentimente. Dacă pacientul se simte confortabil, poate împărtăși aceste informații cu ei”, explică dr. Ramona Schenker.

Orice ar decide, este important ca pacientul să facă ceea ce este bine pentru el și să nu se compare cu ceilalți. Totul pentru a nu se simți singur și îndepărtat.

„Un pacient se poate simți singur, la un moment dat, din diverse motive: prietenii gestionează cu greu ideea de cancer și s-ar putea să nu îl viziteze sau să nu îl sune de teamă că nu vor știi ce să îi spună. Va simți astfel că nimănui nu-i pasă. Este important ca pacientul să facă primul pas! De asemenea, s-ar putea să se simtă, câteodată, rău pentru a participa la hobby-urile și activitățile de care obișnuia să se bucure. Nu trebuie lăsat ca acest lucru să devină o stare permanentă de obișnuință. Sfat pentru pacient: Cere ajutorul! Asta nu înseamnă că ești inutil!”, continuă onco-psihologul.

Chiar și atunci când este cu oameni de care îi pasă, s-ar putea ca pacientul oncologic să simtă că nimeni nu înțelege prin ce trece.

Totodată, este normal să se simtă singur, după tratament.

„Este posibil să lipsească sprijinul primit de la echipa medicală. Mulți oameni au sentimentul că primesc mai puțină atenție atunci când sunt bolnavi. Unii prieteni ar putea crede că dacă tratamentul s-a terminat, pacientul va reveni în curând la normal. Acest lucru poate să fie adevărat, dar treptat. Un alt aspect important este ca pacientul să își exprime sentimentele. Oamenii au descoperit că atunci când își exprimă sentimente puternice, cum ar fi furia sau tristețea, pot ajunge să se elibereze de ele. Te-ar putea ajuta să vorbești cu alte persoane care au cancer sau să te alături unui grup de sprijin, sau s-ar putea să te simți mai bine dacă vorbești doar cu un prieten apropiat”, este sfatul dr. Schenker.

Specialistul mai spune că este foarte important ca pacientul să facă ceea ce i se pare potrivit pentruel,  dar să nu lase emoțiile să îl domine. Și, la fel de important, să nu se învinovățească pentru boala sa.

„Unii oameni cred că au făcut cancer din cauza a ceva ce au făcut sau nu au făcut. Oamenii de știință nu știu de ce o persoană face cancer și o persoană nu. Corpurile noastre sunt diferite. Amintiți-vă, cancerul se poate întâmpla oricui! Un alt sfapt pentru pacient: <<Nu încerca să fii optimist, dacă nu ești!>> Multe persoane spun că vor să aibă libertatea de a ceda sentimentelor lor uneori. Așa cum a menționat o pacientă: <<Când îmi este foarte rău, îi spun familiei mele că am o zi proastă și mă duc sus și mă trântesc în pat>>”, explică dr. Ramona Schenker.

Fii autentic! Tu alegi când să vorbești despre cancerul tău!, este un alt sfat pe care îl dă specialistul.

„Poate fi greu pentru tine cum să vorbești despre boala ta. Adesea, cei dragi au intenții bune, dar nu știu ce să spună sau cum să acționeze. Dacă vrei să vorbești, îi poți face să se simtă mai în largul lor întrebându-i ce gândesc sau cum se simt. Și dacă nu vrei să vorbești despre asta, e bine să spui și asta. Poți să-i anunți când ești gata să vorbești”, mai spune onco-psihologul.

Sfaturi importante pentru pacienți

Găsiți modalități de a vă ajuta să vă relaxați

Indiferent de activitate care vă ajută să vă relaxați, ar trebui să vă acordați ceva timp pentru a o face. Meditația, imageria ghidată și exercițiile de relaxare sunt doar câteva moduri despre care s-a demonstrat că îi ajută pe alții, și care vă pot ajuta să vă relaxați atunci când vă simțiți îngrijorat.

Fii cât de activ poți!

Ieșirea din casă și a face ceva vă poate ajuta să vă concentrați asupra altor lucruri, în afară de cancer și grijile pe care le aduce. Exercițiile fizice precum yoga și stretchingul pot ajuta și ele.

Căutați lucruri care vă plac!

S-ar putea să vă placă hobby-uri precum desenul, fotografia, puzzle-urile, lectura sau meșteșugurile. Sau găsiți locuri creative, cum ar fi artă, filme, muzică sau dans.

Uită-te la ce poți controla!

Unii oameni spun că a-și pune viața în ordine ajută. A fi implicat în îngrijirea sănătății, a pune întrebări, a-ți ține întâlnirile și a face schimbări în stilul tău de viață sunt printre lucrurile pe care le poți controla. Stabilește-ți un program zilnic care să îți ofere un sentiment de control.

Încearcă să-ți folosești energia pentru a te concentra pe ceea ce te face să te simți mai bine și pe ce poți face acum!

„Pentru a veni în ajutorul acestor nevoi, am creat o comunitate impresionantă de pacienți care participă la numeroase tipuri de activități pe care le-am organizat pe parcursul acestui an și care urmeaza să se desfășoare:

Consilierea și terapia individuală a pacienților, cât și a aparținătorilor;

Grupurile de terapie și suport care s-au desfășurat în prima perioadă a anului și care au reînceput din luna septembrie;

Clasele de mișcare, săptămânale;

Atelierele de terapie ocupațională organizate cu ocazia Zilei de 8 Martie și Paște;

Consilierea nutrițională a pacienților oncologici;

Primul modul de limba engleză pentru pacienții oncologici, al doilea reîncepând din luna septembrie;

Primul atelier de Constelații familiale dedicat pacienților cu cancer din România;

Am început vara cu Tabăra anuală a pacienților oncologici;

Vom termina anul cu Atelierul de Crăciun.

Feedback-urile în urma acestor tipuri de activităși sunt impresionante, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și social. Detaliile cu privire la aceste evenimente le puteți găsi pe pagina noastră de facebook : https://www.facebook.com/asocmedsan.

Toate aceste activități sunt oferite GRATUIT de Asociația Med San pacienților oncologici”, mai spune onco-psihologul Ramona Schenker.

„Știm că pentru multe persoane care vor citi aceste rânduri, poate să pară ceva neimportant, în realitate nu poți să realizezi implicațiile acestui diagnostic până nu ești pus în situație. De aceea, ca și motto al asociației, am împrumutat cuvintele unei paciente: <<Niciodată să nu zici niciodată>>”, a conchis specialistul.

ASOCIATIA MED SAN

RO65BTRLRONCRT00S2606201