Urina este unul din produșii de excreție ai organismului, rezultată după filtrarea sângelui în rinichi. Încă din antichitate, urina a fost unul dintre principalii indicatorii ai funcționării organismului, modificările acesteia putând sugera prezența unor boli.
Studierea urinei reprezintă una din cele mai vechi metode de diagnostic. Culoarea normală a urinei este galben-pai și se datorează prezenței unui pigment denumit urobilină. Culoarea poate varia ușor de la o zi la alta, în funcție de câte lichide au fost consumate, respectiv de cât de diluată sau concentrată este urina, însă trebuie să rămână într-un anumit interval de nuanțe de galben.
Lichidele diluează pigmentul galben din urină, astfel încât cu cât se consumă mai multe lichide, cu atât urina este mai deschisă la culoare. Când nu se consumă suficiente lichide, urina devine mai concentrată și culoarea este mai închisă. Deshidratarea severă poate determina ca urina să aibă culoarea chihlimbarului.
În plus, pigmenții și alți compuși din anumite alimente și medicamente pot schimba culoarea urinei.
Sfecla și fructele de pădure se numără printre alimentele care modifică culoarea urinei. De asemenea, multe medicamente eliberate fără prescripție medicală sau pe bază de rețetă pot modifica culoarea urinei în roșu, portocaliu sau albastru-verzui.
Totuși, o culoare neobișnuită a urinei poate fi un semn de boală. De exemplu, urina maro închis poate fi un semn al unei boli de ficat, cum ar fi hepatita virală acută sau ciroza, care determină apariția icterului. Icterul reprezintă colorația galbenă a pielii și mucoaselor (sclere – albul ochilor) ca urmare a impregnării acestora cu bilirubină, un pigment biliar. Prezența de bilirubină în urină este răspunzătoare de culoarea închisă a acesteia. Un alt exemplu este urina de culoare roșie, ca urmare a prezenței sângelui (hematurie). De exemplu, cancerul vezicii urinare determină culoarea caracteristică roșu-viu a urinei. Urina verde poate fi un semn al unei infecții urinare.
Recomandăm să mergeți la medic dacă modificarea culorii urinei nu se datorează unui medicament nou sau unui aliment pe care l-ați consumat recent, în special dacă schimbarea se menține mai mult de o zi. Dacă urina conține sânge este important să fiți investigați pentru aflarea cauzei. În unele cazuri, vi se va recomanda să fiți consultați de către un medic specializat în afecțiuni ale tractului urinar – medic specialist urolog sau nefrolog. Tratamentul va depinde de afecțiunea care a cauzat modificarea culorii urinei.
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de boli care pot afecta culoarea urinei sunt:
• Vârsta. Cancerul de vezică urinară și cancerul de rinichi pot provoca prezența de sânge în urină (hematurie), cu modificarea în roșu a culorii urinei; apar mai frecvent la persoanele în vârstă. Bărbații cu vârsta peste 50 de ani pot prezenta ocazional sânge în urină din cauza unei glande prostatice mărite (hiperplazia benignă de prostată).
• Istoric familial. Un istoric familial de cancer renal sau de vezică urinară ori de litiază renală (pietre la rinichi) crește riscul apariției acestor afecțiuni, care pot cauza prezența de sânge în urină.
• Exerciții fizice intense. Alergătorii de maraton sunt cei mai expuși riscului, însă oricine face efort fizic intens poate suferi leziuni severe la nivelul mușchilor scheletici (rabdomioliză), cu mioglobinurie, care determină culoare roșie a urinei.
Când să vă prezentați la medic
Efectuați un consult medical atunci când observați:
• Orice culoare anormală a urinei care nu poate fi explicată și nu dispare după o zi.
• Sânge vizibil în urină, chiar și o singură dată. Hematuria este frecventă în infecțiile de tract urinar și în litiaza renală. Aceste afecțiuni determină frecvent durere. Sângerarea nedureroasă ar putea semnala o problemă mai gravă, cum este cancerul renal sau de vezică urinară.
• Urina închisă la culoare, portocalie sau maronie. Dacă urina este închisă la culoare – în special dacă și scaunul este decolorat – iar pielea și sclerele sunt de culoare galbenă, poate fi un semn de boală de ficat care se manifestă cu icter.
Diagnostic
Este recomandat ca inițial să mergeți la un consult la medicul de familie sau la un medic internist. În unele cazuri, vi se va recomanda să fiți consultat de către un medic specializat în afecțiuni ale tractului urinar – medic specialist urolog sau nefrolog.
Medicul va efectua un examen clinic obiectiv și va recomanda efectuarea unor analize de sânge și a unor investigații pentru a găsi cauza modificării culorii urinei. Aceste teste pot fi:
• Analize de sânge care măsoară nivelul creatininei și al ureei – produși de degradare care se acumulează în sânge atunci când rinichii nu funcționează normal – inclusiv teste ale funcției hepatice și pentru diagnosticarea diabetului zaharat;
• Examenul complet de urină (sumar și sediment urinar);
• Urocultura;
• Ecografia de rinichi și vezică urinară;
• Uro CT Și Uro RMN;
• Cistoscopia;
• Examen citologic urinar.
Tratament
Când este necesar, tratamentul va depinde de afecțiunea care a cauzat modificarea culorii urinei. De asemenea, este foarte importantă modificarea stilului de viață.
Dacă nu beți suficiente lichide vă veți deshidrata, iar urina va deveni mai concentrată și mai închisă la culoare. Dacă se întâmplă acest lucru, este nevoie să consumați mai multe lichide. Această recomandare este cu atât mai importantă cu cât pierderea de lichide prin transpirație este mai mare, ca de exemplu în zilele călduroase de vară, sau atunci când se realizează un efort fizic intens. De exemplu, dacă faceți sport și transpirați abundent, ar trebui să beți apă mai frecvent, atât înainte, în timpul, cât și după activitatea fizică.
Pentru a preveni deshidratarea și a-i asigura corpului lichidele de care are nevoie, alegeți apa ca băutură preferată. Este recomandat să beți un pahar cu apă: la fiecare masă și între mese; înainte, în timpul și după activitatea fizică; când vă este sete.
Asigurați-vă că beți suficiente lichide zilnic pentru a vă hidrata. Cantitatea de lichide pe care o consumați este probabil adecvată dacă nu apare senzația de sete și urina produsă este deschisă la culoare, galben-pai.
Material realizat de către dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie -Cabinet Planificare familială-Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.