Ministerul Sănătății anunță marți că s-au făcut progrese în implementarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Monitorul Oficial, a fost publicat Ordinul ministrului Sănătății pentru aprobarea Planului Național de îngrijiri paliative.

De asemenea, mai multe acte normative care au legătură cu subiectul au fost realizate deja de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

În paralel, zeci de experți din domeniul oncologiei și specialităților conexe lucrează la documentele tehnice pentru „beneficiul pacienților oncologici și asigurarea accesului cât mai rapid la diagnostic și tratament”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, la Craiova, în aprilie 2022, că în România este nevoie de perfecționarea strategiei naționale de combatere a cancerului, totul pentru a se încerca găsirea mai multor răspunsuri.

„Sperăm să putem perfecţiona această strategie naţionale de combatere a cancerului, s-o aprobăm să ne permită şi evaluările şi să putem avea răspunsuri la toate aceste întrebări (n.red..privind cauzele numărului mare şi în creştere de cazuri de cancer din Dolj şi regiunea S-V). Nu aş vrea să facem speculaţii că în vecinătatea României există o centrală nucleară (n.red.:centrala nucleară de la Kozlodui) şi din acest motiv există mai multe neoplazii în această regiune – cauzele pot şi multiple, iar politicile de prevenţie sunt inegale în România”, a spus Rafila la Craiova, în 2022, când a fost prezent la inaugurarea Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie”, cel mai mare centru de acest fel din sudul României, realizat de oncologul Michael Schenker, printr-o investiţie privată.

Potrivit medicului oncolog Michael Schenker, în România nu există o statistică privind situaţia reală privind cancerului, întrucât de ani de zile nu există un registru al pacienţilor bolnavi de cancer, „pentru că nu a existat posibilitatea să se facă din diverse motive, mai mult sau mai puţin obiective”. „De ani de zile nu avem un astfel de registru de cancer, încât este foarte greu să vorbim despre cazuri foarte reale. Sunt studii făcute de oameni de cercetare vizavi de incidenţă în anumite regiuni, dar nu este la nivel naţional deocamdată”, a spus Michael Schenker.

În prezent, potrivit Ministerului Sănătății, sunt în curs de finalizare următoarele acte normative:
Ordinul ministrului Sănătăţii pentru aprobarea Planului de acţiune pentru organizarea reţelei de centre integrate de diagnostic şi tratament al cazurilor de oncologie pediatrică;
Ordin al ministrului Sănătăţii pentru aprobarea setului de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer;
Ordin al ministrului Sănătăţii pentru aprobarea Traseului pacientului, specific fiecărui tip de cancer;
Ordin al ministrului Sănătăţii pentru aprobarea Standardelor calităţii serviciilor de diagnostic al cancerului;
Ordin al ministrului Sănătăţii pentru aprobarea Ghidului de intervenţie integrată pentru prevenirea cancerului la adult în asistenţa medicală primară;
Ordin pentru aprobarea Planurilor de screening pentru cancer;
Ordin al ministrului Sănătăţii pentru aprobarea metodologiilor de screening pentru cancerul de col uterin, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul bronhopulmonar şi cancerul de prostată.