Depășite de situațiile tot mai des întâlnite la ghenele de gunoi și aflate încă în imposibilitatea de a implementa vestitul proiect ce prevede montarea camerelor video, autoritățile mai fac un artificiu și, apelând la acțiunile de binefacere ale operatorului Iridex, transformă o activitate pe care oricum o fac într-o campanie de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase.

Această campanie maschează cumva incapacitatea administrației publice locale de a rezolva problemele urgente ale acestei urbe.

Văzând că oricum platformele de gunoi devin loc de depozitare pentru obiecte de mobilier, vase de WC, chiuvete, calorifere, uși sau ferestre, produse pe care categoric le ridicau, autoritățile au găsit soluția: Iridex face campanie gratuită de ridicare a acestor tipuri de obiecte. Bună mișcare! În tot acest timp, proiectul privind supravegherea video a zonelor problemă din oraș mai zace o perioadă prin sertare. Ca să fie totul mai drăguț, acțiunea de strângere devine campanie. O altă campanie!

Acțiunea operatorului de salubrizare se va derula până pe 24 decembrie, anul acesta.

Se pot preda, mobilier, comode, mese de cafea, de toaletă, decorative, mese de scris pentru copii, rafturi, etajere, covoare, carpete, canapele, paturi, dulapuri, birouri, scaune, banchete, saltele, oale, perdele, draperii, dulapuri de baie, lustre, tablouri, obiecte sanitare, căzi, vase de toaletă, robinete, cabine de duș, baterii sanitare, chiuvete, bideuri, capace vase de toaletă, lavoare, rezervoare de apă pentru vase de toaletă; obiecte mari de folosință îndelungată precum: calorifere fontă, calorifere aluminiu, uși, tocuri de uși şi tocuri de geamuri, arată reprezentanții Iridex.

Nu se preiau deșeurile: reziduale, reciclabile, de construcții, vegetale, periculoase.

Poate că în paralel cu desfășurarea acestei campanii, autoritățile vor face vizite în cartiere și se vor ocupa de defrișarea spațiilor unde au funcționat vechile ghene de gunoi(se obțin lejer două locuri de parcare, dar nu s-a mișcat un deget) și vor șterge marcajele care încă anunță „loc pentru pubele”, dar în zonă nu mai este de câteva luni vorba despre așa ceva (prilej pentru ridicarea mașinilor ce parchează în acel perimetru).

În privința operatorului de salubrizare, așa cum au precizat reprezentanții CJ Dolj, poate că Iridex dă un ochi și asupra stării platformelor de gunoi.

Administrația județeană spune că nu mai are nicio treabă în această privință și că Iridex ar trebui să informeze despre deficiențele apărute. Categoric au și ei, toți, zeci de sesizări în acest sens, avem și noi, le-am transmis și lor…nicio mișcare de o lună. În rest, vești bune și acțiuni de și prin grădiniță. Le faci, evident, că…prevenție, educație, copii zâmbitori, poze frumoase pentru facebook…știu ei ce dă bine…și ce nu….dar când realitatea nu susține aceste frumuseți, ci mai degrabă le împute, la propriu, totul e în zadar!

O altă ordine a priorităților sau o delimitare a departamentelor poate că ar ajuta orașul și județul. Pentru că mesajul din teritoriu este unul simplu: Iridex nu înseamnă doar acțiuni cu copiii și campanii derulate cu voluntarii! O spun primari din județ, o spun angajați din instituții publice, o spun administratorii de firme și…o spun mulți, foarte mulți cetățeni.