Pacienții oncologici care beneficiază de tratament în cadrul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova practică, de trei ani, yoga, fiind primul centru din țară care a luat în calcul această oportunitate.
Studiile sugerează că practica regulată de yoga are un potențial ridicat pentru îmbunătățirea calității vieții în cazul pacienților oncologici.
Echipa de la Centrul de Oncologie și Radioterapie „Sfântul Nectarie” Craiova a pornit la drum cu o mână de pacienți interesați de această practică, pentru ca acum, la trei ani distanță, programul să devină un real succes.
„Yoga este un stil de viață, o grupare de credințe și de practici care au ca scop armonia corp-minte-sulfet. Știți proverbul: Minte sănătoasă în trup sănătos? Aceasta este yoga. Yoga îmbină o serie de exerciții fizice, exerciții de respirație, și de meditație, care practicate constant și corect, pe baza reperelor anatomice, aduc echilibru fizic și mental corpului nostru. Yoga este baza mai multor stiinte. Da, este adevărat. Deoarece își are originile în India Antică, din practica yoga s-au desprins numeroase ramuri precum: kinetoterapia, psihologia, gimnastica, unele ramuri medicale, terapiile alternatine, mindfulness, chiar și religia. Yoga te învață cum să fi bun cu tine însuți, să-ți asculți corpul, să-ți asculți sufletul, să-ti accepti gândurile. Toată această cunoaștere de sine poate genera trăiri contradictorii. Și pentru acestea există soluții: yoga te învață cum să detensionezi corpul și mintea astfel încât să obții o stare de bine, de echilibru”, a explicat dr. Ramona Schenker, onco-psiholog în cadrul Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” din Craiova.
Această practică ajută pacienții oncologici întrucât reduce anxietatea, depresia și chiar efectele secundare ale tratamentelor.
„Din cauza tratamentelor specific, pacienții oncologici se confruntă cu efecte secundare somatice și psihice. Practica yoga poate regla simptomele fizice și să le elibereze pe cele psihice. Studiile efectuate pe pacienții cu afecțiuni oncologice arată că exercițiile fizice, combinate cu cele de respirație și cu meditația asistată reduc semnificativ simptomele tratamentelor specifice și favorizează o involuție a bolii. Practica yoga reduce anxietatea și depresia, reduce efectele secundare ale tratamentelor, crește mobilitatea scheletului osos, crește imunitatea organismului, toate acestea favorizând o evoluție pozitivă a bolii oncologice”, a completat dr. Ramona Schenker.