Fiecare anotimp ne bucură cu o paletă largă de fructe și legume care vin cu aportul de vitamine și nutrienți necesare corpului nostru. Așadar, consumul fructelor și legumelor la timpul lor este un aspect important al menținerii unei bune stări de sănătate. Toamna este și timpul dovleacului, un aliment bogat în vitamine, spun reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.
𝐂𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐨𝐯𝐥𝐞𝐚𝐜?
Prin conținutul bogat de vitamina A, poate contribui la lupta împotriva deficienței de vitamina A, astfel ajutând la menținerea sănătății vederii, a pielii, a părului și unghiilor;
Datorită numărului scăzut de calorii, contribuie la scăderea în greutate; astfel te poate ajuta să ai o dietă sănătoasă, să pierzi în greutate fără a avea deficit de nutrienții necesari proceselor biologice; conține și o cantitate crescută de fibre, astfel putând să ajute la reducerea apetitului, oferind senzația de sațietate;
Ajută la prevenirea bolilor inimii prin conținutul crescut de vitamina C, potasiu și fibre, astfel contribuind la scăderea riscului de a dezvolta hipertensiune și accident vascular cerebral;
Contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar pentru că Beta-carotenul din dovleac este transformat de organism în vitamina A care poate întări sistemul imunitar, ajutând atfel la combaterea infecțiilor.
Consumul de dovleac crud este contraindicat persoanelor care suferă de gastrită, celor care au aciditatea sucului gastric scăzută, celor care au ulcer gastric și diabet în stare avansată. Persoanelor care suferă de balonări și celor care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac le este recomandat consumul de dovleac în cantități mici.