Venirea pe lume a unui copil aduce fericire, împlinire, dar și responsabilitate. Părinții sunt primii care au îndatorirea de a asigura copiilor dreptul la viață, protecție și dezvoltare. O îndatorire pe cât de importantă, pe atât de plină de satisfacții.

Din momentul în care ați primit vestea că sunteți părinți apar și o multitudine de întrebări. Colectivul Secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu vine cu o serie de răspunsuri:

1. Externarea din maternitate

La externarea din maternitate, familia preia mama și copilul și îi transportă acasă în condiții de siguranță, folosind pentru transportul nou născutului un scaun de mașină. Acesta trebuie fixat de scaunul mașinii cu isofix, iar bebelușul trebuie prins în centuri, cu spatele la sensul de mers.

2. Camera copilului

Se va alege o cameră luminoasă care să fie ușor de aerisit, cu puțin mobilier, ușor de curățat. Evitați obiectele care rețin praf- covoare, draperii, jucării mari de pluș. Temperatura din încăpere recomandată este de 20 -22 gr Celsius, iar umiditatea în jur de 55-65%. Pătuțul va fi poziționat departe de sursa de căldură sau de frig – nu în dreptul geamului sau caloriferului, la distanță de perdele, draperii sau tablouri.

Salteaua pe care va fi așezat nou-născutul trebuie să aibă un plan dur, preferabil înclinată la 30 de grade, cu cearșaful bine întins. Se va evita plasarea în pătuț a obiectelor care fac falduri (pilote) sau jucării. Poziția de siguranță în timpul somnului în primele luni de viață este pe spate.

3. Alimentaţia

– Înainte de orice minimă manipulare a bebeluşului şi înainte de prepararea hranei acestuia este extrem de important să vă spălaţi mâinile cu apă şi săpun.

– Toate ustensilele (biberoane, tetine, suzete, pompă de muls) folosite în alimentaţia bebeluşului trebuie sterilizate (fie prin fierbere în apă 10-15 min, fie utilizând soluţie de sterilizat sau sterilizator cu aburi).

– Apa pentru prepararea laptelui va fi obligatoriu fiartă 10 minute.

– Cântărirea nou-născutului este bine să se facă la început zilnic, apoi săptămânal, în aceeaşi zi a săptămânii şi aproximativ în acelaşi moment al zilei, respectiv înainte de baie şi alimentaţie, complet dezbrăcat, folosind acelaşi cântar (spor ponderal optim 25-30 g /zi în prima lună de viaţă, 750 g /lună în primele 4 luni).

4. Plimbarea

– Prima plimbare va fi făcută de când ajungeți la domiciliu, în funcţie de condiţiile meteo.

– Durata plimbării creşte progresiv de la 15-20 min., la 30, 60 min. şi chiar mai mult dacă vremea permite.

– Evitaţi expunerea bebeluşului la vânt puternic sau umezeală excesivă.

– Alegeţi pentru plimbare momentele zilei cu temperatură optimă pentru expunere la razele solare (vara- dimineaţa şi seara; iarna- la prânz). La nevoie, folosiţi creme pentru protecţie solară- cu factor 50 (indicat peste 6 luni)

5. Baia

-este printre cele mai plăcute activități ale zilei și implică interacțiunea întregii familii (mama, tata, eventual un frate sau o sora mai mare)

– Pentru toaleta bebeluşului dvs. aveţi nevoie de produse speciale din gamele pentru copii.

– Baia generală nu se amână până după detaşarea bontului ombilical, dar până în acel moment se va evita udarea abundentă a zonei ombilicale.

– Temperatura apei de baie va fi de aproximativ 37-38°C.

– Temperatura încăperii in timpul baii va fi 24-25°C.

– Durata băii nu va depăşi iniţial 5-7min.

– După terminarea băii, nou-născutul se şterge prin tamponare uşoară cu prosopul.

– Curatati zona urechilor folosind coltul prosopului

– Toaleta feţei (nas, ochi, urechi) se va face după terminarea băii.

– Plicile inghinale, perineul şi fesele se acoperă cu un strat subţire de unguent protector.

– Faceţi masaj cu o cremă hidratantă, evitând să ungeţi bontul ombilical.

– Pentru toaleta bontului ombilical aveţi nevoie de alcool sanitar, comprese sterile. Bontul ombilical îl veţi tampon cu o compresă sterilă umezită cu alcool sanitar. Acest procedeu îl veţi face zilnic până la detaşarea bontului, iar plaga ombilicală rămasă după detaşare o toaletaţi de câte ori se murdăreşte.

– Pentru toaleta ochilor aveţi nevoie de comprese sterile/ tampoane de vata sterile şi ser fiziologic. Ochii se sterg dinspre unghiul extern spre cel intern cu tampon steril umezit cu ser fiziologic, pentru fiecare ochi folosind altă compresă. Toaleta ochilor se face la nevoie în orice moment al zilei, când observaţi acumularea locală de secreţii.

– Toaleta nasului se face prin instilare de ser fiziologic- picături sau spray nazal şi apoi ştergere cu pansamente sterile. Evitaţi aspirarea frecventă a nasului bebeluşului.

– Unghiile se taie cu forfecuța boantă, specială pentru nou-născuți.

Material realizat de către colectivul medical al Secției Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, compus din Dr Olănescu Luminita, medic Primar Pediatru șef Secție Neonatologie, Dr Barbonie Georgiana-Camelia, medic Specialist Neonatolog, Dr Cornea Maria Elena, medic Specialist Neonatolog, Dr Gherghina Diana Mihaela, medic Specialist Neonatolog, Dr Militaru Mihaela Adelina, medic Specialist Neonatolog și Dr Pătru Delia Iulia, medic Specialist Neonatolog.

De la începutul acestui an și până în prezent, în Secția Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu au fost îngrijiți 732 de bebeluși, iar în 2022 – un număr de 980.

Secția a fost modernizată în primăvara anului trecut, în baza unui contract finanțat de Consiliul Județean Gorj, iar anul acesta va fi echipată cu un ecograf portabil de ultimă generație, grație Programului „Împreună din prima zi”, derulat de Organizația Salvați Copiii România și Fundația OMV Petrom.

SJU Târgu-Jiu va fi singura unitate sanitară din Gorj unde nou-născuții vor putea beneficia de examinare ecografică în funcție de patologia clinică.