Cu număr de 47 de pacienți trombolizați în perioada ianuarie–septembrie 2023, Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu se situează pe primul loc în Oltenia, iar la nivel național ne situăm înaintea unor centre universitare precum Craiova sau Arad, anunță reprezentanții SJU Târgu Jiu.
Trebuie precizat că tromboliza nu este o procedură lipsită de riscuri, dar raportul beneficiu-risc este net în favoare beneficiului.
Până în acest moment, există, la nivelul SJU, inclusiv pacienți care au recuperat în totalitate deficitul neurologic, ca urmare a trombolizei.
Un alt aspect satisfăcător privind activitatea de tromboliză la nivelul SJU Târgu-Jiu este faptul că timpul scurs din momentul în care pacientul este adus în spital și până la injectarea medicației trombolitice este scurt, sub media națională.
Ca rapiditatea cu care se instituie procedura, unitatea medicală gorjeană se situează pe locul 10 din totalul de 46 de spitale din România care desfășoară programul de tromboliză.
Acest lucru este foarte important deoarece în cazul accidentelor vasculare cerebrale „time is brain” (timpul înseamnă creier), iar cu cât se acționează mai repede, cu atât cresc șansele de reușită.
„Sunt mulțumită de rezultatele obținute în primele nouă luni ale anului 2023 în cadrul Programului de tromboliză pe care îl coordonez, dar sunt convinsă că pe viitor vom obține rezultate încă și mai bune, mai ales că până la sfârșitul anului sperăm să inaugurăm Unitatea de accidente vasculare cerebrale acute (UAVCA) în cadrul Secției de Neurologie, fapt ce ne va optimiza munca. În plus, la momentul actual, avem atuu-ul unei echipe de neurologi tineri, profesioniști și ambițioși care luptă pentru progres medical și pentru binele pacienților! Sperăm ca imediat după ce vom începe activitatea propriu-zisă în UAVCA să reușim, cu ajutorul colegilor medici de familie și al mass-mediei, să popularizăm informațiile legate de această procedură, astfel încât pacienții cu accident vascular să ajungă la noi în timp util, în fereastra de tromboliză”, a spus dr. Cristina Căliman, medic primar neurologie, coordonator al Programului de tromboliză în cadrul SJU Târgu-Jiu.
Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei și în absenţa contraindicaţiilor. Tromboliza constă în administrarea unui bolus de Actilyse, urmat de injectarea continuă în perfuzie, timp de o oră, a acestei substanţe fibrinolitice (Actilyse), în doză calculată în funcţie de greutatea pacientului.
Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, iar în urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele sau cu sechele minime. Datorită trombolizei se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne ale AVC-ului.