Mobilizare insuficientă a constructorului din Turcia, pe primul lot al Drumului Expres Craiova-Pitești, a atenționat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după ce a verificat șantierele Ozaltin și UMB.

Grindeanu a menționat că pe loturile 3 și 4 (Slatina-Colonești-Pitești) mobilizarea UMB este foarte bună.

Pe primul tronson al acestui drum, la aproape o lună de la intrarea firmei Ozaltin în șantier, se lucrează cu doar 75 de drumari și 70 de utilaje, deși constructorul și-a asumat să termine lucrările la sfârșitul anului viitor, a spus Grindeanu.

„Am verificat astăzi situația lucrărilor de pe șantierele Drumului Expres Craiova- Pitești (DEx 12) și Variantei Ocolitoare Craiova Sud! Cel mai avansat este Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova Pitești, care anul acesta poate fi dat în circulație. Sunt 31,75 km care se vor adăuga celor 39,85 km ai Tronsonului 2, pe care se circulă încă de anul trecut. Constructorul român este bine mobilizat și a ajuns deja la un stadiu fizic de 86%. Și lucrările de pe Tronsonul 4 evoluează bine, iar stadiul fizic este acum de 38%. Finalizarea lucrărilor și deschiderea circulației pe acest tronson este posibilă în 2024. Pe cele două tronsoane lucrează același constructor român care a realizat și Tronsonul 2 al DEx 12, aflat acum în circulație.

Pe Tronsonul 1 al Drumului expres Craiova- Pitești, constructorul turc a demarat lucrările organizatorice în vederea finalizării construcției celor 17,7 km (Craiova – Robănești). Termenul contractual este de 18 luni, dar antreprenorul și-a asumat o bună mobilizare și finalizarea lucrărilor până la sfârșitul anului viitor.

Dacă se menține ritmul actual de lucru, la finalul anului 2024 vom putea circula pe toți cei 121 km ai Drumului Expres Craiova – Pitești”, a menționat Sorin Grindeanu.

Ministrul este nemulțumit de modul în care se derulează lucrările pe Centura de Sud a Craiovei.

„Din păcate, nu pot să am cuvinte de apreciere pentru lucrările de pe șantierul Variantei Ocolitoare Craiova Sud (DN56- DN55- DN6). Antreprenorul italian este în întârziere și este slab mobilizat, iar lucrările sunt la un stadiu fizic de doar 52%, deși acestea aveau termen contractual de finalizare anul 2023!  Atrag atenția constructorului că trebuie să se mobilizeze urgent și să finalizeze construcția celor 9,8 km ai centurii sud cât mai repede. În caz contrar, pe lângă penalitățile aplicate pentru nerespectarea termenelor contractuale, se poate ajunge la reziliere și la interzicerea participării la viitoare licitații”, a conchis Grindeanu.

Sorin Grindeanu a dat asigurări că va mai face o vizită de lucru pe aceste șantiere, până la sfârșitul acestui an. Ministrul  a menținut promisiunea de a deschide în decembrie, anul acesta, cel de-al treilea lot Slatina-Colonești (32 km.), iar pentru sfârșitul anului viitor întregul Drum Expres Craiova -Pitești în circulație.