Anul acesta, Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, iar ultima zi înainte de post, cunoscută sub numele de Lăsatul Secului, marchează momentul în care credincioșii au permisiunea de a consuma alimente de origine animală.

Postul Crăciunului începe mâine și va dura până pe 24 decembrie. În această perioadă, credincioșii se abțin de obicei de la anumite alimente și practici, în pregătirea spirituală pentru sărbătoarea Crăciunului.

Lăsatul Secului marchează trecerea de la consumul de produse de origine animală, precum carne, brânză și lapte, la perioada de post și pregătire spirituală în anticiparea sărbătorii Crăciunului.

Cuvântul sec, din sintagma “lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare. Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

Ca în fiecare an, în timpul postului, sunt zile cu dezlegare la pește, respectiv: 21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului; 25 noiembrie; 26 noiembrie; 30 noiembrie – Sfântul Andrei; 3 decembrie ; 4 decembrie; 5 decembrie; 6 decembrie – Sfântul Nicolae; 7 decembrie; 9 decembrie; 10 decembrie; 12 decembrie; 16 decembrie; 17 decembrie; 18 decembrie.

Tradiţii de Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului

O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrece această sărbătoare.

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Tot de Lăsata Secului, fiecare copil încearcă să prindă o bucată de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participa la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește drept recompensă.

O altă datină de Lăsata Secului care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

De asemenea, de Lăsata secului, creștinii petrec alături de familie si mănânca bucate alese. Totodată, în această zi este bine ca finii să meargă la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.