Luciana este prima fată din județul Olt, care a fost admisă la Școala de Subofițeri Pompieri și Protecție Civilă Pavel Zaganescu Boldesti. Tânăra a ales o meserie în care ponderea bărbaților este mult mai mare decât a femeilor, dar acest lucru o motivează și mai mult în procesul de formare.

Își dorește să se întoarcă acasă, în Olt, după finalizarea studiilor și să-și pună cunoștințele în slujba cetățenilor.

„Mă numesc Alexandrescu Luciana-Claudia, sunt elevă la Școala de subofițeri pompieri și protecție civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, specializarea pompieri și protecție civilă, am 25 de ani și sunt din Constantinești, localitatea ce aparține de orașul Scornicești. Mi-am dorit acest lucru încă din copilărie, de fiecare dată când îi vedeam pe pompieri îi asociam cu niște eroi și mi-am spus că vreau să fiu și eu asemenea lor. Deși am terminat facultatea și am lucrat o perioadă în alt domeniu, am simțit mereu că locul meu nu e acolo și acest lucru m-a ambiționat și mai mult să-mi urmez visul de a deveni pompier”, povestește tânăra.

Principala provocare pentru fete, la examenul de admitere este traseul aplicativ. I-a dat și Lucianei bătăi de cap, dar fiecare încercare a și motivat-o să continue. Tânăra și-a urmat visul.  

„Din momentul în care am aflat că se pot înscrie și fetele la școala de pompieri, mi-am spus că trebuie neapărat să încerc și eu. Chiar dacă în primii doi ani traseul aplicativ mi-a pus probleme și nu am reușit să-l parcurg în timpul stabilit, nu m-am dat bătută. Știam că asta îmi doresc cel mai mult să fac și cu ambiție, determinare și multă pregătire fizică, am reușit. M-a ajutat mult și faptul că părinții și sora mea m-au susținut întotdeauna și m-au încurajat să nu renunț și să îmi urmez visul”, continuă Luciana.

Mediul de cazon nu este foarte ușor, mai ales la început. Totul se derulează după un program bine stabilit, deșteptarea dându-se la ora 5.45.

„A fost ceva diferit, nu este foarte ușor…deșteptarea la ora 5.45, înviorarea, apoi orele de curs, sunt multe de învățat, dar în același timp îmi place foarte mult și mă bucur de fiecare moment și de fiecare experiență. Prima săptămână de practică mi-am desfășurat-o la Detașamentul Slatina, iar în următoarea lună am parcurs cursul de prim ajutor, la ISU Dâmbovița”, completează tânăra.

Tânăra a și participat la o primă misiune. A fost un incendiu la care s-a acționat mai bine de șase ore.  

„A fost o experiență interesantă, chiar dacă a fost un incendiu la care s-a acționat mai bine de șase ore, în localitatea Cungrea. Am încercat să analizez tot ce făceau colegii mei și am pus în practică noțiunile pe care le-am acumulat la Boldești”, încheie tânăra din județul Olt.