În această perioadă din an, alegerea celor mai bune produse sau servicii implică o foarte mare atenție pe care fiecare persoană trebuie să o acorde în momentul în care face cumpărături. Pentru a ne bucura pe deplin atunci când alegem un dulce, un cozonac, un platou de prăjituri sau jucării pentru cei mici, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte foarte importante, spune comisarul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Dolj, Cosmin Șomîcu. 

Astfel, în primul rând, la cumpărarea produselor din carne, consumatorul trebuie să acorde atenție deosebită la aspectul produsului.

„Totodată, trebuie să urmărească modul de etichetare, să nu cumpere produse preambalate neetichetate. La cele vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale, a datei limită de consum și a ingredientelor alergene. Consumatorul poate să refuze produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare. Se recomandă să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială”, a explicat comisarul șef al Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Dolj, Cosmin Șomîcu.

Totodată, în cazul produselor alimentare, foarte important este modul de expunere și comercializare a lor.

„Sfătuim consumatorii să urmărească, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării și etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate. Înainte de achiziționarea alimentelor, numai din locuri specializate în acest sens, consumatorii  să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință. Cumpărătorul trebuie să acorde atenție prețului afișat și să verifice concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă. Sfătuim ca de fiecare dată, consumatorii să solicite și să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorește să reclame calitatea/siguranța unui produs”, a completat Șomîcu.

Știm cu toții că reducerile mari de preţ, într-o anumită perioadă, sunt binevenite atât pentru consumatori, cât şi pentru operatorii economici. Pentru a beneficia de aceste reduceri, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze, să fie extrem de vigilenţi şi să acorde maximă atenţie tuturor detaliilor, în special în perioada marilor reduceri de preţuri.

„De asemenea, recomandăm verificarea preţurilor prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus. Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice: fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat; fie prin menţiunile ‘preţ nou’, ‘preţ vechi’ langă sumele corespunzătoare; fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat”, a mai spus șeful Protecției Consumatorilor Dolj.

Ca recomandări pentru produsele de patiserie, cofetărie și produsele din ciocolată, reprezentanții Protecției Consumatorului Dolj recomandă ca achiziționarea lor să se facă numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute. Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară, respectiv halat de protecție și bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.

„Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna. Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe etichetă/ambalaj. Etichetele acestor produse trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import, se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română”, a completat Șomîcu.

Pentru ciocolată și produse din ciocolată se menționează în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “ cacao…% minim”.

În privința jucăriilor, în această perioadă, acestea reprezintă o categorie de produse ce prezintă un interes foarte mare în rândul părinților.

Dacă vrem să dăruim o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ținem cont de mai multe sfaturi.

„Trebuie  să achiziționăm jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vom avea nevoie pentru a putea proba tranzacția, în cazul în care, în mod justificat, se dorește reclamarea calității /siguranței unui produs. Trebuie să alegem întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei. Trebuie să avem în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească pe copii.

Cumpărătorul poate verifica dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului și/sau importatorului, numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare) și marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria. De asemenea, cumpărătorul trebuie să verifice existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate”, a mai spus comisarul șef al Protecției Consumatorului Dolj.

În această perioadă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Dolj desfășoară acțiuni de control specifice Sărbătorilor de Iarnă. Controalele comisarilor vizează toți operatorii economici ce desfășoară activități specifice, mai ales zonele aglomerate, unde controalele efectuate se asigură că operatorii economici respectă legislația în vigoare și oferă consumatorilor produse și servicii sigure.

În perioadele de Sărbători legale, a fost stabilită permanența comisarilor CJPC DOLJ pentru a răspunde solicitărilor urgente ale consumatorilor și a putea verifica operativ, astfel încât să se asigure că aceștia sunt protejați și le sunt respectate drepturile.