30 de biblioteci din județul Dolj vor fi dotate cu mobilier și echipamente digitale, după ce Consiliul Județean (CJ) Dolj a obținut finanțare nerambursabilă pentru un proiect ce prevede acest lucru. Patru dintre biblioteci vor beneficia și de lucrări de renovare a sediilor.

Demersul, implementat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va conduce la restaurarea și punerea în valoare a unui alt edificiu cu statut de monument istoric cu importanță națională – Casa Memorială „Elena Farago“, din Craiova, aflată în administrarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.

Noul proiect duce la peste 46 de milioane de euro valoarea cumulată a sumelor atrase în ultimul an de Consiliul Județean Dolj din fonduri europene pentru derularea unor inițiative cu impact major în domeniul educației.

„Contractul de finanțare pentru reabilitarea Casei Memoriale «Elena Farago» și dotarea a 30 de biblioteci, printre care și cea din subordinea Consiliului Județean Dolj, a fost semnat. Aproape 16 milioane de lei, obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vor asigura investiții fără precedent în bibliotecile din județ.

Proiectul presupune restaurarea casei în care a locuit poeta Elena Farago, aflată în administrarea Bibliotecii Județene «Alexandru și Aristia Aman». De altfel, atât aceasta, cât și alte 29 de biblioteci din județ vor beneficia de dotări cu mobilier, calculatoare și echipamente informatice. În plus, pentru sediile bibliotecilor din localitățile Ciupercenii Noi, Cernătești și Vela sunt prevăzute lucrări de reabilitare și de modernizare.

Scopul proiectului este acela de a asigura infrastructura educațională necesară îmbunătățirii accesului populației la învățare“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Proiectul „Biblioteca – hub activ de învățare digitală pentru comunitatea județului Dolj“, finanțat prin intermediul Componentei 7 – Transformarea digitală din PNRR, are o valoare totală 15.788.850,39 lei, inclusiv TVA.

Dotarea cu mobilier și echipamente informatice în cadrul acestui demers mai vizează bibliotecile din localitățile Amărăștii de Jos, Argetoaia, Bratovoești, Calafat, Calopăr, Caraula, Carpen, Călărași, Cetate, Coțofenii din Dos, Daneți, Dăbuleni, Fărcaș, Giubega, Gîngiova, Goicea, Grecești, Mîrșani, Negoi, Orodel, Ostroveni, Plenița, Robănești, Sadova, Sălcuța și Țuglui.

Tot în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Consiliul Județean Dolj a mai obținut finanțare nerambursabilă pentru alte 5 proiecte în domeniul educației, demersuri care urmăresc construirea și echiparea unui campus profesional integrat pentru învățământul dual, achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor, destinate școlilor din 24 de localități, dotarea a 30 de unități de învățământ preuniversitar și unități conexe din județ cu mobilier, materiale didactice, echipamente și aparatură digitală, precum și modernizarea clădirilor în care funcționează Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile“, Liceul Tehnologic Special „Beethoven“ și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Dolj.