Infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) afectează atât femeile, cât și bărbații. Se poate transmite atât prin contact sexual, cât și prin orice alt tip de contact direct pe piele. Întrucât duce la apariția multor probleme de sănătate, cea mai cunoscută fiind cancerul de col uterin, foarte importantă este prevenția, spune medicul ginecolog Dominic Iliescu.
Așadar, cauza principală a cancerului de col uterin este infecția cu HPV. Este cel mai cunoscut cancer, dar acest lucru nu înseamnă că infectarea cu HPV duce doar la această problemă. HPV poate să determine apariția cancerului de col uterin, a cancerului de vulvă sau de vagin, de penis, anus sau chiar a cancerului orofaringian.
Astfel, spune medicul ginecolog Dominic Iliescu, pe lângă acele controale periodice, extrem de necesară este prevenția. Aceasta se poate face prin vaccinare anti-HPV.
„Este mai eficientă până la începerea vieții sexuale. Vaccinul este recomandat și băieților pentru că, deși la ei mai rar întâlnim cazuri cu leziuni care au la bază infecția, și ei reprezintă un vector. Așadar, este indicată vaccinarea și pentru protecția lui și pentru protecția persoanelor din jur”, a explicat dr. Iliescu.
Acesta a mai spus că înainte de administrarea vaccinului nu se impune efectuarea unui test HPV. Chiar dacă persoana este infectată, vaccinul nu îi face niciun rău.
Acesta nu poate vindeca însă o infecție HPV sau un cancer existent.
„Dacă există deja o infecție, despre care se știe sau nu, merită să fie făcut vaccinul. Știm clar că acesta nu va vindeca infecția respectivă, dar poate proteja împotriva recurenței în viitor și împotriva altor tipuri de HPV. Fără vaccin, o persoană poate fi infectată și reinfectată cu HPV de mai multe ori”, a completat medicul.
Copiii care au peste 9 ani pot fi vaccinați. Studiile arată că cel mai bun moment pentru acest vaccin este în jurul vârstei de 11-12 ani, dar nu există o limită superioară de vârstă.
Acesta este recomandat la vârste atât de fragede pentru a pregăti sistemul imunitar să se apere împotriva HPV înainte ca o persoană să fie expusă la HPV.
Cu cât vaccinul este administrat mai devreme, cu atât răspunsul imunitar este mai puternic.
Sunt necesare două doze de vaccin anti-HPV, în mod ideal ambele înainte sau la vârsta de 15 ani. A doua doză de vaccin trebuie administrată la 6-12 luni după prima doză.
În cazul persoanelor cu vârsta peste 15 ani, trebuie administrate trei doze. A doua doză vine la 2 luni după prima și a treia la 6 luni după aceea. Toate dozele trebuie să aibă loc în decurs de un an.
În România, începând cu luna decembrie, acest vaccin este compensate cu 50% pentru persaonele cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani. Astfel, cu rețetă de la medic, o schemă completă de vaccinare, ce trebuie făcută în decurs de un an, costă acum 900 de lei.