O plimbare în Turcia, un popas, o cafea luată pe fugă, dar care a stârnit emoții puternice la prima degustare și o dorință de a avea acea cafea și acasă, în România. Așa se poate rezuma povestea Harput Dibek, coffee shop by Queen Ranya, o locație care a căpătat contur având la bază determinarea și curajul unei tinere antreprenoare din Craiova.
Mona Maria Kabakci Drăghici s-a îndrăgostit de cafeaua cu cardamom în timpul unei plimbări prin Turcia, acolo unde obișnuiește să petreacă timp cu cei dragi.
A citit despre beneficiile acestei licori, s-a documentat și a aflat că dincolo de savoare, cafeaua cu cardamom este o adevărată bombă antibacteriană.
„Am plecat în Turcia la plimbare și la un popas am degustat o cafea. M-am îndrăgostit pe loc de ea. Mi-a plăcut foarte mult aroma, în primă fază și m-am interesat despre ce minunăție consumasem. Am aflat că băusem cafea cu cardamom. Mi-am cumpărat de acolo o cutie pentru că îmi doream să o am și acasă. Citind despre această cafea am aflat și despre beneficiile pe care le are asupra sănătății noastre, fiind o reală bombă antibacteriană. Este considerată regele condimentelor în India. Este, așadar, un puternic antibacterian, cu intense efecte antiinflamatorii. Protejează împotriva cariilor și a altor infecții ale cavității bucale, ale tubului digestiv, este și diuretic, sau luptă împotriva infecțiilor respiratorii. Cardamomul în cafea oferă un un plus de savoare, dar are și efecte antidepresive, ajutând sistemul nervos și conferind energie. De asemenea, protejează inima și reduce riscul de cancer de colon. Este un bun aliat și pentru cei care doresc să consume alimente care ajută în procesul de slăbire, deoarece cardamomul are un număr scăzut de calorii și carbohidrați”, povestește Mona.
Adevărata poveste a locației din Centrul Vechi al Craiovei, inaugurate sâmbătă, a început în momentul în care cafeaua din cutia adusă din Turcia…s-a terminat. Mona a căutat un magazin de unde să își cumpere această cafea, moment în care a realizat că În România nu există un astfel de punct de vânzare. În vara acestui an, cu o idee stârnită la 3 noaptea și o dorință puternică de a aduce această cafea acasă, tânăra craioveancă a pornit la drum.
Susținută de către soț în tot acest demers al ei, Mona stabilise, inițial, că va avea doar un mic punct de desfacere.
Treptat, povestea a căpătat un alt contur și astfel magazinul a devenit o locație cochetă pe care o găsiți în Centrul Vechi al Craiovei.
Gândit până la cel mai mic detaliu, acest coffee shop oferă opțiuni: fie cumperi cafeaua, existând șapte sortimente la vânzare, și o prepari acasă, fie te relaxezi în micul colț turcesc în compania gazdelor extrem de primitoare.
„Iubitorii de cafea știu că adevărata cafea turcească se bea preparată la ibric, folosind metoda artizanală clasică. În locația nostră, cafeaua la ibric se servește în ceșcute mici, alături de câteva dulciuri tradiționale turcești de cea mai bună calitate. În România, noi suntem unici distribuitori. Pentru că nici în Europa nu o găsim, intenționăm să facem noi acest pas, de ce nu, în viitor. Persoanele care vor să pregătească această cafea în căminul dumnealor trebuie să știe că se poate prepara în orice ibric. Noi le avem pe cele din cupru, avem și nisip aici, dar acasă se poate utiliza orice ibric, inclusiv cel electric. Cine își poate cumpăra ibric din cupru, cu atât mai bine. Avem la vânzare și cafea pentru filtru sau expresor. Avem șapte sortimente în locația noastră, dar preferata mea și pe care îmi propun să o fac cunoscută este cafeaua cu cardamom”, continuă Mona.
Au fost provocări fel de fel în tot acest demers, dar Mona, perseverentă fiind, este convinsă că fiecare hop are scopul lui. Te face și mai puternică, stârnește o și mai mare dorință de a reuși, pentru ca în final rezultatul să fie cel scontat.
„Sunt mândră ca am reușit să implementez acest proiect. Am încredere că o să fie totul bine. În toată această poveste, eu voi fi cel mai mult implicată. Sunt convinsă că toți cei care vor trece pragul locației și vor degusta această cafea de care eu m-am îndrăgostit, vor păți același lucru(zâmbește n.r.). Acesta este obiectivul meu pe termen scurt: să dezvolt în Craiova o comunitate a iubitorilor de cafea turcească la ibric. Musai cu cardamom. Pe termen îndelungat, așa cum am mai spus, îmi doresc ca noi să ducem această cafea în întreaga Europă”, conchide Mona Maria Kabakci Drăghici.
Compania Harput Dibek a fost fondată în anul 2012, zona de producție fiind situată în orașul Elazığ din Turcia, pe 5000mp.
Încă de la înființare, marca s-a dezvoltat rapid în toate orașele din Turcia și, în prezent, are numeroși distribuitori în întreaga lume, datorită reputației sale vaste, a satisfacției clienților, a sistemului de producție în masă și a experienței uriașe.
În ceea ce privește standardele de igienă și sănătate alimentară, au toate certificatele necesare: ISO, CE, HALAL, EDA, GMP, GHP, HACCP, precum și rapoartele analizelor și a unității de producție de clasa mondială aprobate.
Cu motto’ul nostru ,,Cea mai delicioasă cafea din lume”, Harput Dibek uimește lumea prin cafeaua sa tradițională turcească, prin producerea mai multor sortimente de cafea, folosind numai boabe din recolte noi, atent selecționate, 100% arabice braziliene și prin ingrediente de primă calitate.
Marca Harput Dibek a fost denumită după numele castelului Harput, din orașul Elazığ, din Turcia și după cel mai popular produs al lor, numit Dibek, care provine de fapt de la o piatră folosită în măcinarea cafelei în timpul imperiului Otoman.
Dibek este una dintre cele mai populare și iubite cafele tradiționale turcești, consumată în întreaga lume, acum și în România, mai exact în Craiova.
Datorită gustului său cremos și sofisticat, si aromei intense, poate fi consumată de către oricine, cu multiple beneficii pentru sănătate.
Cafeaua Dibek este definită din patru condimente: boabe de cafea arabică, braziliene, din recoltă nouă, de înaltă calitate, măcinate și prăjite mediu, cremă de cafea, cacao și mai ales, cardamomul.
Fotografii realizate de Laurențiu Nica.