Tratamentele naturiste pentru cancer pot prezenta riscuri semnificative, o spun medicii din cadrul Centrului de Oncologie și Radioterapie Sfântul Nectarie Craiova.

Pentru pacienții diagnosticați cu cancer este esențial să se abordeze opțiunile de tratament cu prudență, totul după o discuție cu echipa medicală.

Iată câteva riscuri asociate cu tratamentele naturiste:

Întârzierea tratamentului convențional

Alegerea tratamentelor naturiste în detrimentul tratamentelor medicale bazate pe dovezi poate duce la întârzierea începerii terapiei adecvate, ceea ce poate afecta șansele de vindecare.

Interacțiuni cu tratamentele convenționale

Unele tratamente naturiste pot interacționa cu medicamentele prescrise, afectând eficacitatea acestora sau provocând efecte secundare neașteptate.

Toxicitate

Substanțele active din plante sau alte remedii naturale pot avea niveluri de toxicitate și pot provoca reacții adverse.

Lipsa de supraveghere medical

Tratamentele naturiste sunt adesea administrate fără supraveghere medicală adecvată, ceea ce poate duce la autodiagnosticare sau la gestionarea incorectă a stării de sănătate.

Promisiuni false

Multe tratamente naturiste sunt promovate ca vindecătoare fără dovezi științifice solide. Pacienții pot fi expuși la riscul de a cheltui resurse financiare și de a întârzia sau renunța la tratamente eficiente.

„Înainte de a adopta orice tratament, inclusiv pe cel naturist, este crucial să discutați cu echipa medicală pentru a evalua beneficiile și riscurile în contextul specific al stării dumneavoastră de sănătate. Tratamentul cancerului ar trebui gestionat sub îndrumarea profesioniștilor medicali pentru a asigura cea mai bună șansă de succes”, menționează reprezentanții Centrului de Oncologie „Sfântul Nectarie” Craiova.