Ianuarie 2024. Moment bun pentru a da startul unui an ce se anunță a fi unul cu mari provocări pentru edili, iar cei din Dolj nu fac excepție. Vin cu bagajul acestui mandat, fie el bogat, sărac sau cu ceva frânturi aruncate pe fundul unui sac, și încep cumva să reînvie. Momentan o fac în mediul online. Majoritatea a tăcut mâlc până acum. Și-au văzut de treburile lor, au devenit Dumnezeu pe pământ, cum spune o vorbă a noastră, dar iată că vor trebui să dea ochii cu cei din comunitatea lor.

După îndelunga prioadă de liniște aflăm, tot din mediul online, că avem în județul Dolj și primari de AUR. Metaforic vorbind, evident. Ei sunt social democrați și liberali…„de meserie”. Între aceștia sunt și cei ai comunelor Podari, Breasta sau Malu Mare.

Dacă la Podari, edilul Aurel Gheorghiță a mai poleit pe ici pe colo comuna pe care o reprezintă, deși nici aici obiectivele nu prea par a fi atinse, ne întrebăm pentru cine sau pentru ce or fi de aur primarii Ion Vizitiu-Breasta- și Adela Gherge-Malu Mare. Raportându-ne la ceea ce spun cei mai mulți oameni din comunele respective și la câte dintre promisiunile din campania anului 2020 au fost onorate, cei doi sunt departe de a primi acest titlu-metaforă.

De exemplu, la Breasta, cele mai notabile realizări ale edilului sunt două scandaluri în care acesta a fost implicat. S-a mai agățat el de un „1 Decembrie”, de un târg de toamnă organizat de elevi și dascăli, de zilele de comuna pe multi bani, de un traseu înființat de RAT Craiova sau a mai anunțat un viitor și cine știe când realizabil proiect, dar nimic concret în acest mandat. Nimic de AUR, metaforic vorbind și noi.  

Nici la Malu Mare situația nu pare a fi una roz. Adela Gherghe, primărița care a participat cu eșarfă tricolor la gât la inaugurarea unei piscine private, a menținut o legătură constantă cu cetățenii, prin mesaje pe pagina de Facebook, a anunțat că începe proiectul X sau Y, că un altul se găsește în implementare, dar mulți, foarte mulți locuitori ai urbei sunt nemulțumiți sau dezamăgiți. Nu, pentru ei…nici ea nu este un primar de AUR.   

În scurt timp, primarii care își doresc un nou mandat vor lua la pas comuna sau orașul, după caz. În funcție de bilanț, aceștia vor prezenta o realitate și vor continua să o răzbească, asigurând astfel dezvoltarea comunității, sau vor inventa noi povești depre „ce frumos și bine veți fi dacă…”.