Schimbarea pornește de la fiecare dintre noi, important fiind doar să vrem acest lucru. În relația medic-pacient, plecând de la ideea că doctorul s-a școlit mai mult decât amărâții de bolnavi, (că doar de aceea medicii cer să fie respectați…că ei au învățat), foarte important ar fi ca acel medic să-și ajute pacientul cu informații nou apărute, atunci când este cazul. Dacă în multe alte unități medicale din țară acest lucru este posibil, existând deschidere pe linia comunicării, iată că la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova…NU este posibil. De ce: Pentru că șefa UPU, Luciana Rotaru, și ea un Dumnezeu la locul de muncă sau un Arafat al Olteniei, nu vrea!

Peripețiile de la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SCJU Craiova nu sunt străine niciunui pacient care are neșansa să ajungă aici. Sunt multe și atâta vreme cât medicul calcă în picioare drepturile pacientului, fără ca măcar să aibă bunul simț să-i asculte și acestuia argumentele, lucrurile sunt departe de a o lua pe un drum firesc.

Unul dintre medicii care calcă în picioare drepturile pacienților, care calcă în picioare comunicarea medic-pacient, este chiar șefa UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, Luciana Rotaru.

După urâta experiență de azi, cu această doamnă doctor, pe care cumva o anticipam dar cum la mijloc era interesul pacientului, speram că altfel abordează situația, îi reamintesc faptul că și pacienții cu boli rare…tot pacienți sunt. Și sunt pacienți care, culmea, ajung și ei în UPU când au vreo urgență. Indiferent că sunt 10, 15, 70 sau 6.000, în Dolj, nu aveți niciun drept, doamna doctor, să spuneți ce este sau nu este util pentru această categorie de bolnavi! Tocmai din cauza abordărilor de acest fel, pe care și dumneavoastră iată că o aveți, sistemul medical din Oltenia se face de râs la nivel național.

Revenind la situație, ca reprezentant al Asociației Naționale Miastenia Gravis România, eu fiind unul dintre acești pacienți, ajung miercuri la UPU din cadrul SCJU Craiova, sigură fiind că voi reuși să las un dosar cu materiale informative și un card al pacientului miastenic, card promovat în Uniunea Europeană ca fiind CARD DE URGENȚĂ. Aud că urmează să vorbesc cu șefa UPU, dr. Rotaru, moment în care nu prea am mai fost foarte sigură că voi reuși să și las materialele respective. La cinci minute distanță, după doar nici două minute de discuții, concluzia doamnei: cardurile astea și informațiile sunt INUTILE!

„Noi avem câțiva pacienți cu miastenie. Sunt diagnosticați. Au medici. Sunt inutile acestea (acestea fiind Cardul European de Urgență MG și cele câteva broșuri care nu știu de ce ar strica dacă ar exista și la noi în UPU n.r.)”, a spus, sec, șefa UPU, fără ca măcar să asculte de ce totuși aceste informații îi privesc și pe medicii urgentiști.

Nu, nici aceste carduri și nici aceste broșuri NU SUNT INUTILE.

Un pacient cu miastenia gravis, o boală rară, are foarte multe contraindicații în privința tratamentului aplicat. Unui medic urgentist, mai ales dacă este și la început de drum sau rezident, nu îi prinde rău să fie informat la timp despre noutățile apărute la nivel european și nici rău nu îi șade să îi spună și pacientului, care din varii motive poate nu deține informații suficiente, că îl ajută acest card dacă ajunge într-o unitate de primiri urgențe.

Da, schimbarea pornește și de la medici, doar că cei din Oltenia (nu toți, e drept și asta) sunt mai cu moț și ei știu suficiente lucruri! Sunt într-o carapace a lor și nu vor să iasă de acolo. Este comod, clar și mai la îndemână să înjosești pacienții! Că doar tu ai școală și ani mulți de facultate! Și dacă mai lucrezi și la „Urgență”, tu ești mereu ocupat, agitat, nerespectat de pacienți și aparținători, ești un vitregit al sistemului medical, un continuu nemulțumit, dar totuși stai la respectivul loc de muncă de ani buni! Pe bune?! Cel mai probabil, din cauza acestei vieți agitate, medicii noștri uită să fie oameni. Este simplu, este firesc și indicat, totuși, să fii om!  Mai ales atunci când porți un dialog cu un individ informat, bine intenționat, cumva pozitiv și încrezător că la un moment dat Oltenia nu va mai fi oaia brează a sistemului medical! Acest individ am fost eu, azi! Mâine, poate fi oricare dintre dumneavoastră! Toți ne vom lovi, dacă medicii tineri nu înțeleg că este nevoie de o altă atitudine, de această realitate urâtă. O realitate confirmată, astăzi, de șefa UPU, dr. Luciana Rotaru!  

Cu aceste carduri și broșuri voi ajunge în cât mai multe unități de primiri urgențe/compartimente de primiri urgențe din județul Dolj, pentru început, în policlinici, la cabinetele de Neurologie, pe secțiile de Neurologie și chiar în cabinetele private unde lucrează medici neurologi.