Proiectul Bugetului general consolidat al Municipiului Craiova pe anul 2024, care este în sumă de 1.9 miliarde lei, adică 375 milioane euro, a fost pus în dezbatere publică.

Într-o postare pe pagina de Facebook, edilul municipiului, Lia Olguța Vasilescu, anunță că secțiunea de funcționare este de 665 milioane lei (133 de milioane euro) și va fi utilizată pentru funcționarea și întreținerea instituțiilor publice de subordonare locală, pentru întreținerea domeniului public, iluminat stradal, acordarea de subvenții și ajutoare persoanelor vulnerabile etc.

Referitor la partea de dezvoltare, bugetul este de 530 milioane lei (106 milioane euro) și va fi utilizat pentru finanțarea lucrărilor de investiții noi și în continuare, a dotărilor și reparațiilor capitale, a proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.

„Facem precizarea ca bugetul pe anul 2024 înregistrează o ușoară scădere întrucât sumele repartizate Municipiului Craiova din impozitul pe venit s-au diminuat față de anul 2023 cu 58.5 milioane lei, adică 11 milioane euro, ca urmare a repartizării banilor de către Guvernul României. Chiar și în aceste conditii, am majorat alocările pentru segmentele considerate prioritare: sănătatea care primește 28 milioane de euro, pentru învățământ unde alocăm 50 de milioane de euro, întreținere drumuri unde merg 18 milioane euro, asistența socială etc. Din păcate, faptul că alocările venite de la Ministerul Finanțelor sunt mai mici, ne-a pus în situația să diminuăm fondurile pentru cultură si zone verzi”, a explicat Vasilescu.

Subventia pentru energia termică livrată populatiei din bugetul local a rămas la același nivel, ca și în anul 2023, însă nu s-au mai primit în completare sume de la bugetul de stat, mai spune primarul Craiovei.

În privința proiectelor cu finanțare europeană, cele aflate în derulare vor fi duse la  bun sfârșit și, dă asigurări edilul, vor fi  demarate și proiecte noi.

„Chiar dacă alocarea guvernamentală este mai mică decât în anii precedenți, am încercat ca sumele pentru investiții să fie mari și am considerat esențial să respectăm principiul <<stradă, școală și spital>>”, a conchis Olguța Vasilescu.