Sistemul medical din Oltenia, exceptând zona privată, are carențe grave și parcă niciunul dintre factorii decidenți nu pare a fi interesat să dezvolte programe sau să întreprindă acțiuni care să asigure zonei măcar un mic pas spre normalitate. Un exemplu de neputință sau de nepăsare este faptul că bolnavii de cancer din Oltenia sunt nevoiți să facă drumuri lungi în țară pentru a face un PET CT, în condițiile în care un astfel de aparat a fost achiziționat în anul 2013 și zace în incinta Departamentului de Imagistică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Craiova.
Întrebat despre situație, rectorul UMF Craiova, Dan Gheonea, a spus foarte clar că nu vom avea un aparat PET CT foarte curând…pentru că nu sunt bani.
„Avem un PET CT, la noi la Departamentul de Imagistică, dar nu este funcțional. De peste 10 ani îl avem. Nu este funcțional pentru că nu sunt bani pentru a susține un astfel de serviciu”, a menționat Gheonea.
Aparatul a fost cumpărat în anul 2013, din fonduri naționale, au precizat reprezentanții UMF Craiova.
Deși în zona Olteniei numărul pacienților cu cancer este semnificativ, nimeni nu a fost interesat să utilizeze acest aparat pentru ceea ce este el de fapt gândit. S-au mulțumit cu jumătatea paharului, din motive doar de cei din conducerea UMF știute și folosesc doar partea de CT a acestui aparat. Și fac bani cu ea.
„Echipamentul funcţionează fără întrerupere ca şi CT, mai puţin funcţia PET. Pentru utilizarea funcţiei PET este necesară injectarea unei substanţe radioactive cu acronimul FDG care trebuia să fie produsă de partenerul IFIN Bucureşti (pentru a avea costuri mai mici). Partenerul IFIN Bucureşti nu a reuşit autorizarea şi producerea de FDG, motiv pentru care s-a luat decizia renunţării la continuarea autorizării laboratorului cald”, motivează reprezentanții UMF Craiova.
UMF Craiova explică și cum stă treaba cu partea de PET. După toate calculele făcute, concluzia și mesajul pentru pacienții cu cancer din Oltenia: nu au fost justificate cheltuielile pentru partea de PET. Așadar, zona va rămâne mulți pași în urmă din acest punct de vedere.
„Procedura operațională de radiodiagnostic cu sursă deschisă de radiație ionizantă, punctual pentru laboratorul din cadrul UMF din Craiova necesită soluție de fluor-dezoxi-glucoză, FDG. Acest radioizotop este produs în ciclotron (accelerator de particule nucleare) și are un timp fizic de înjumătățire de 110 minute, ceea ce presupune un transport special, rapid și o manipulare rapidă. UMF din Craiova nu are în dotare un ciclotron, motiv pentru care s-a procedat la verificarea instalației nucleare folosind soluție de FDG produsă de S.C. Monrol Europe S.R.L. Raportul estimativ privind costurile de mentenanță (necesar de componente consumabile, piese de schimb, servicii pentru asistență tehnică de specialitate oferite de entități autorizate de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) referitor la instalația BIOGRAPH mCT 20 EXCEL și la celula de izolare NMC 50 micro DSI (în care se introduce soluția de FDG și se procesează), costurile pentru servicii de etalonare/calibrare/verificare și noi surse de etalonare pentru componenta PET etc. a indicat suma de 2.618.038 lei, fără TVA, la nivelul anului 2017, costurile fiind în creștere.
Pe de altă parte, situația sanitară cauzată de pandemia declanșată în anul 2019 a impus modificarea imperioasă a programului de investigații imagistice de radiologie de diagnostic CT, cu costuri suplimentare aferente acestor proceduri. Disponibilitatea financiară a UMF din Craiova nu a permis susținerea simultană a costurilor de repornire/utilizare a instalației cu sursă de FDG și a părții de radiodiagnostic cu partea CT a instalației, motiv pentru care nu au fost justificate cheltuielile pentru partea de PET”, explică reprezentanții UMF Craiova.
Din motive anterios expuse, conducerea UMF Craiova a considerat că este inutil să facă demersuri către Minister. Și, mai spun domniile lor, atâta vreme cât în zonă nu va funcționa un cyclotron pentru producția de FDG, echipamentul cumpărat în 2013 nu va deveni complet funcțional. Partea de PET rămâne doar mobilier în cadrul Departamentului de Imagistică al UMF.
Culmea este că până în luna decembrie a anului trecut, Departamentul de Imagistică din cadrul Universității de Medicină Craiova promova pe site-ul instituției și acest serviciu. Sunând pentru a cere informații, pacientul sau aparținătorul afla că de fapt o astfel de investigație nu se face…la Craiova.
După ce i-am adus la cunoștință rectorului UMF că Departamentul de Imagistică promovează un astfel de serviciu medical, în decembrie 2023, deși în primă fază a negat că s-ar întâmpla acest lucru, la câteva zile distanță a dispărut de pe site această informație pentru pacient/aparținător.
Vizibil deranjat de faptul că am insistat asupra acestui subiect, rectorul Dan Gheonea l-a plasat în raza de activitate a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, motivând că UMF Craiova are doar rol în educația studenților.
Revenim cu următoarele întrebări: de ce Departament de Imagistică unde fiecare serviciu medical prestat costă?! Știm cu toții că acest departament nu este doar pentru ca acolo să facă studenții practică! Se bat cap în cap explicațiile cu modul în care funcționează Departamentul de Imagistică al UMF. Vrei doar educație, scoate CT, RMN, ecografii, colonoscopii! Acestea cum se pot face, dar PET CT-ul nu?! Cum, domnule rector?!
Realitatea din zona Olteniei este dură. Este trist și dezarmant când nimeni nu-și mai dorește să evoluăm, dar să evoulăm cu adevărat…responsabil și cinstit. Așa cum am mai spus, înseamnă să nu îți pese sau să nu poți, dar să își asumi funcții.
Pacienții care sunt la început de drum în acest demers și a căror situație nu permite includerea în acel program național de oncologie( când există doar suspiciune) sunt nevoiți să suporte integral costul.
În funcție de clinică, o astfel de investigație pornește de la 5.200 de lei și ajunge la 6.200 de lei.
Totodată, pacienții din Oltenia suportă și cheltuielile cu deplasarea (cei mai mulți optând pentru București, Timișoara sau Oradea), și poate chiar și o noapte de cazare, dacă bolnavul vrea să efectueze procedura într-o stare cât mai optimă.
PET-CT este un sistem integrat format din două aparate: primul execută tomografia prin emisie de pozitroni (Positron Emission Tomography – PET) și al doilea reprezintă tomografia computerizată (Computed Tomography – CT).
Acestea sunt unite într-un singur dispozitiv: dacă imaginile CT oferă detalii anatomice ale pacientului, imaginile PET sunt folosite pentru analiza metabolismului.
PET-CT este tehnologia cu ajutorul căreia medicii pot depista mai multe tipuri de afecțiuni, la pacienții la care metodele imagistice clasice de diagnostic nu sunt recomandate sau concludente.
Astfel, cu ajutorul sistemului PET-CT, medicii diagnostichează diferite tipuri de cancere, boli cardiovasculare, dar și boli neurologice precum Alzheimer sau Parkinson.
O altă calitate importantă a sistemului PET-CT este că permite scanarea întregului corp într-o singură ședință, ceea ce le este de mare ajutor medicilor să evalueze atât zonele afectate de boală, cât și răspândirea acesteia.
PET-CT este recomandat pentru diagnosticarea majorității tipurilor de cancer, însă medicii îl folosesc mai ales pentru următoarele forme de afecțiuni maligne: tumori la nivelul capului și gâtului, limfom, melanom, cancer de plămâni, cancer colorectal, esofagian, de stomac, de tiroidă, de pancreas și cancere localizate în sfera ginecologică.