Consiliul Județean Dolj anunță finalizarea proiectului de modernizare a drumului județean (DJ) 561A Giurgița – Plenița, un efort susținut de infrastructură rutieră, în valoare de peste 45 de milioane de euro, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Lucrările au avut ca obiectiv îmbunătățirea accesibilității pentru mai mult de 50.000 de locuitori din șapte comune traversate de DJ561A, incluzând modernizarea drumului și facilități adiacente precum trotuare, poduri și stații de autobuz.

”Este o investiție deosebit de importantă, nu doar pentru Consiliul Județean, ci și pentru o serie de localități precum Giurgița, Urzicuța, Afumați, Băilești, Moțăței, Unirea, Plenița, până la limita cu județul Mehedinți. Este cel mai lung drum județean din Dolj, un drum de 71 de km, pe care astăzi îl inaugurăm. Vedem cu toții amploarea investiției, de la terasamente la structură, la partea de refacere poduri, podețe, accesul la locuințe, elemente de siguranță în trafic, pentru că dacă până acum intervențiile noastre s-au axat, în principal, pe structura drumului, acum au fost vizate elemente de siguranță a circulației.

Amploarea investiției a fost uriașă,finanțată în totalitate din fonduri europene, iar realizarea lucrărilor a durat aproximativ trei ani.

Ne-am dorit să fim prezenți aici pentru a vedea investiția, pentru a ne întâlni și cu primarii localităților pe care le traversează această arteră rutieră. Comuna Moțăței este la jumătatea acestui drum, lucrările în această localitate au fost destul de ample, deoarece aici se află un canal care a  trebuit refăcut. Vreau să mulțumesc și colegilor de la CJ, o întreagă echipă de proiect care a fost în permanență alături de constructori, să mulțumesc, de asemenea, cetățenilor pentru că au fost înțelegători având în vedere amploarea intervențiilor până s-a decopertat drumul, până s-a găsit o soluție tehnică să stabilizăm terenul și resurse financiare pentru a soluționa anumite probleme ivite în cadrul proiectului. Nu a fost ușor, dar noi spunem că a meritat și acum avem o arteră de circulație la standarde europene.

În acești patruani, doar pe bani europeni, noi am reabilitat și modernizat 200 de km de drum, cu peste 150 de milioane de euro, fără a aminti de alte proiecte realizateprin Anghel Saligny sau PNDL 2“, a precizat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

În cadrul proiectului au fost executate lucrări de terasamente şi lucrări la structura drumului, s-au realizat sisteme de preluare și dirijare a apelor pluviale, respectiv rigole carosabile, rigole de acostament, șanțuri pereate și șanturi de pământ. De asemenea, au fost reabilitate şi modernizate poduri și podeţe transversale, tubulare și dalate.

În intravilanul localităţilor au fost amenajate accesuri la proprietăţi, s-au executat trotuare, treceri de pietoni dotate cu panouri de avertizare cu led, cu alimentare solară, parcări şi staţii de autobuz. Pentru siguranța circulației, s-au montat parapeți direcţionali. La evenimentul organizat vineri, în contextul finalizării investiției care a vizat drumul județean 561A, au mai participat vicepreședinții CJ Dolj, Antonie Solomon și Mihai Neațu, administratorul public al județului, Cosmin Durle, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, deputatul Alina Tănăsescu, primarii din comunele Urzicuța, Unirea, Moțăței, viceprimarul comunei Plenița, reprezentanții firmelor care au realizat cele două tronsoane