Craiovenii au la dispoziție mai multe containere pentru colectare separată a deșeurilor textile – îmbrăcăminte și încălțăminte-, amplasate în 22 locații din municipiul Craiova.

Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, de când au fost amenajate aceste containere și până în prezent s-a dublat numărul lor și s-a extins numărul locațiilor unde cetățenii pot depune articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte, precum și alte țesături care nu le mai sunt de folos (încălțăminte, perdele, draperii, pături, pilote, perne, lenjerii de pat etc.).

„În total, în acest moment, în municipiul Craiova, sunt funcționale 44 containere pentru colectare separată a deșeurilor textile – îmbrăcăminte și încălțăminte, în 22 locații special amenajate, aflate în apropierea stațiilor mijloacelor de transport în comun și a piețelor.

Deșeurile sunt preluate de către EUROTEX SH SRL partener autorizat, care se ocupă de sortarea, igienizarea, repararea și transformarea țesăturilor în produse reutilizabile.

Proiectul, ce se desfășoară în parteneriat cu Primăria Craiova, s-a dovedit a fi un real succes datorită implicării majore a cetățenilor în derularea acestei campanii de colectare a deșeurilor textile”, spun reprezentanții Primăriei Craiova.

În anul 2023, au fost colectate 302,86 tone de textile, o cantitate impresionantă, spun reprezentanții fimei, motiv pentru care EUROTEX SH SRL a decis dublarea numărului de containere amplasate inițial în cele 16 locații și extinderea infrastructurii de colectare cu 6 noi locații a câte două containere.

În plus, EUROTEX SH SRL va oferi craiovenilor posibilitatea de a afla cantitatea emisiilor de carbon și resursele valoroase pe care le pot economisi prin intermediul unui calculator – Textile Eco Calculator ce poate fi accesat prin scanarea codului QR ce se va regăsi pe fiecare container.

Lista zonelor unde sunt amplasate containere dedicate pentru colectarea deșeurilor textile:

Bulevardul Decebal zona SUCPI

Bulevardul 1 Mai – zona Ciupercă

Str. Nanterre intersecție cu str. Spania

Strada Frații Golești – zona Piața Centrală

Bulevardul Dacia – zona Gară

Strada Henri Coandă – zona Piața Valea Roșie

Strada Brazda lui Novac – Complex vechi Baba Novac

Strada 1 Decembrie 1918 – zona Simplon

Str. N. Iorga intersecție str. Gogu Constantinescu

Bulevardul 1 Mai – zona Fabrica de Confecții.

Strada Sf. Dumitru intersecție cu str. Felix Aderca.

Bulevardul Oltenia – zona Carrefour

Bulevardul Dacia – zona Olimp

Bulevardul Oltenia – lângă stația de autobuz de la Orizont – sens de mers către Niela.

Bulevardul Nicolae Titulescu – la Groapă

Bulevardul Oltenia – stația de autobuz de la Niela

Strada I. D. Sîrbu intersecție cu str. 22 Decembrie 1989

Strada George Enescu zona Cimitir Sineasca

Strada George Enescu zona Racheta

Bulevardul Oltenia zona Materna

Strada Maria Tănase bl. a 9

Cartier Aeroport

Potrivit Strategiei pentru textile sustenabile și circulare, Uniunea Europeana identifică industria textilă ca având un impact semnificativ asupra mediului, climei și societății prin utilizarea resurselor, a apei, a terenurilor și a substanțelor chimice și prin emisiile de gaze cu efect de seră și poluanți.