Registrul Auto Român (RAR) va elibera, de la 1 decembrie, un certificat cu istoricul mașinii, denumit RAR Auto Pass. Documentul va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale mașinii. 

Potrivit unui comunicat emis joi de către reprezentanții RAR, la sfârșitul lunii mai, aplicația RAR AUTO PASS va fi gata din punct de vedere al platformei digitale și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass – service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere.

Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minim 6 luni.

Astfel, începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RARAutoPass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției.

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii respective, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft etc.,)

În situația puțin probabilă în care, în momentul interogării aplicației, nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificat de negare.

Certificatul RARAutoPass va costa aproximativ 50 de lei.

Pentru a obține documentul, nu este nevoie ca vehiculul să fie prezentat la RAR.