Societatea Studenților Mediciniști din Craiova și Laboratorul de Genomică Umana (LGU – UMFCV) vor implementa cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, în perioada 12-16 februarie, proiectul inovator „Cum să citim Codul Genetic: o călătorie altfel în genetică și bolile rare”.

Potrivit reprezentanților UMF Craiova, acest proiect se desfășoară în luna în care se celebrează Ziua Internațională a Bolilor Rare și urmărește să aducă aproape de comunitate progresele înregistrate în domeniul biologiei moleculare și principiile medicinei genomice, continuând astfel activitățile derulate în această direcție în Oltenia de către regretatul prof. univ. dr. Mihai Ioana.

„Proiectul se adresează elevilor de liceu din cadrul Colegiului Național „Frații Buzești”, Colegiului Național „Elena Cuza” și Colegiului Național „Carol I”, care vor avea ocazia de a explora fascinanta lume a codului genetic uman prin prelegeri specializate și activități practice. Scopul proiectului este de a oferi participanților o înțelegere detaliată a temelor abordate, de a crește interesul acestora pentru științele medicale și de a oferi informații relevante despre bolile genetice rare. Elevii vor avea ocazia de a interacționa și cu studenți dedicați, care îi vor însoți într-o călătorie captivantă în lumea ADN-ului și a eredității, alături de membrii LGU – UMFCV”, arată reprezentanții UMF Craiova.

La finalul proiectului, elevii vor avea oportunitatea de a participa la conferința  “Exploring the Future of Medicine: AI-Driven Learning and Cutting-Edge Technology in Genomics Education” susținută de Daniel Salcedo (MD, MHPE), specialist în Tehnologia Educației în Statele Unite ale Americii.

„In memoriam” Mihai Ioana

Mihai IOANA (1976-2023), absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova (2002), a implementat şi a optimizat la UMF Craiova fluxuri complexe dedicate analizei secvenţei ADN-ului genomic şi a gradului de activare genică. Colaborarea cu medicii din diferite specialităţi a condus la crearea şi dezvoltarea băncii de ADN şi ADN complementar a Laboratorului de Genomică Umană. Începând cu anul 2005 profesorul Mihai Ioana a participat la peste 30 granturi de cercetare, structurale şi de dezvoltare a resurselor umane atât în calitate de director, beneficiar de burse, cât şi ca membru-responsabil de componenta genetică a proiectelor. Ca profesor, a coordonat disciplina de Biologie celulară şi moleculară. În cercetare, a dezvoltat şi a coordonat Laboratorul de Genomică Umană şi a înfiinţat Centrul Regional de Genetică Medicală Dolj. Ca medic în specialitatea Genetică medicală, a avut imense succese în depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor cu afecţiuni genetice, devenind un reper pentru comunitatea pacienţilor din întreaga ţară.