Mai multe spitale din România, între care și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, au fost afectate, luni, de un atac cibernetic de tip ransomware.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, Cristiana Geormăneanu, a fost blocat accesul la anumite porturi care erau ținta atacurilor.

Situația este monitorizată, dar serviciile spitalului nu sunt încă afectate.

„În prezent este în desfasurare un atac cibernetic de tip flood spre o anumita clasa de IP-uri publice ale spitalului. Am blocat accesul la anumite porturi care erau tinta atacurilor. Atacurile vin dinspre o retea de tip botnet si sunt inca in desfasurare. In ceea priveste functionalitatea spitalului, momentan monitorizam atacurile si nu sunt afectate serviciile”, a explicat Geormăneanu.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat în cursul zilei de astăzi (luni – n.r.) cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.

„În acest moment, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic. (…) Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor! Aceasta este prioritatea la acest moment”, arată un comunicat de presă.

Situația este în dinamică, reprezentanții Ministerului Sănătății evaluând cazurile.