11 grupuri infracționale organizate au fost destructurate, anul trecut, de poliţiştii BCCO Craiova care au desfășurat, împreună cu procurorii DIICOT, 125 de acțiuni operative. Cel mai căutat drog, în anul 2023, a fost cannabisul, dar și pentru traficul de cocaină a existat implicare și cooperare între cetățenii români și cei de peste hotare.

Anul trecut, potrivit bilanțului activităților BCCO Craiova, au fost efectuate peste 440 de percheziții domiciliare. 146 de persoane au fost arestate preventiv, iar în cazul altor 42 au fost dispuse alte măsuri preventive.

Potrivit statisticii, au fost confiscate aproximativ 30 de kilograme de cannabis, 200 de plante de cannabis(culturi indoor și outdoor), peste 1.100.000 de comprimate de droguri de risc, 3.215 comprimate de droguri de mare risc și 8 kilograme de NSP (noi substanțe psihoactive din care pot fi confecționate peste 10.000 de doze).

Pe linie de contrabandă cu ţigări, în anul 2023, au fost confiscate 1.300.420 de ţigarete, echivalentul a 65.021 de pachete.

De asemenea, au fost întocmite 288 de dosare penale, 130 pe linie antidrog, 26 privind traficul de persoane, 64 pe linia combaterii criminalității informatice și 68 privind finanțarea terorismului și spălării banilor.

Fenomenul traficului şi consumului ilicit de droguri a continuat să fie una dintre problemele majore ale criminalităţii organizate pe raza de competenţă.

„Acţiunile specifice au urmărit, cu prioritate, monitorizarea fenomenului şi au avut ca obiectiv destructurarea reţelelor de profil prin identificarea şi arestarea membrilor, cooperarea internaţională pe cazuri transfrontaliere, capturarea unor cantităţi importante de droguri şi confiscarea sumelor de bani şi a bunurilor provenite din activităţile ilicite”, spun reprezenzanții IPJ Dolj.

Cel mai căutat drog, în anul 2023, a fost cannabisul. Acesta a provenit atât din culturi ilicite indoor sau outdoor, cât și din aducerea acestuia din afara țării.

De asemenea, s-a observat o implicare în traficul de cocaină, atât a cetațenilor români, dar şi a cetățenilor străini, care transportă acest drog de mare risc şi caută o piață de desfacere în zona de competență a BCCO Craiova, dar şi o creştere a consumului şi implicit a traficului de droguri sintetice (amfetamina şi MDMA), în special în rândul tinerilor.