Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că există medici care eliberează un număr foarte mare de concedii medicale, motiv pentru care ar trebui verificați.

Ar fi necesar un astfel de control, spune Rafila, pentru a se vedea în ce măsură concediile respective sunt justificate.

„Consider că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare sau este justificată, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripţii. Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine. Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale”, a menționat Rafila.

Primele patologii prezente pentru care s-au eliberat concedii medicale sunt „afecţiunile coloanei vertebrale şi infecţiile respiratorii”, a amintit, joi, ministrul Sănătății.

Și premierul Marcel Ciolacu afirma, pe 8 februarie, că va stabili împreună cu ministrul Sănătăţii şi cel al Finanţelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate.

„Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a explicat Marcel Ciolacu.

În anul 2022, numărul concediilor medicale a scăzut, comparativ cu anul 2021, dar autoritățile spun că rămâne la un nivel ridicat.