Când v-ați gândit ultima dată la cât de important este, pentru sănătatea noastră, să menținem corpul într-o poziție corectă? Readucem astăzi în atenție un subiect despre care ni se vorbește încă din copilărie, dar care ni se pare că devine un aspect minor și nu îi acordăm atenție…în timp.

O postură greșită, spun specialiștii, ne poate altera calitatea vieții prin apariția multor dureri. Totodată, ne modifică inclusiv felul în care arătăm: o persoană cu o postură corectă poate arăta mai relaxată, mai sigură pe ea și chiar mai fericită.

Acum trei săptămâni, la Craiova a luat startul proiectul pilot „PRO POSTURĂ CORECTĂ”, derulat de către reprezentanții Facultății de Educație Fizică și Sport – Departamentul de Kinetoterapie și Motricitate Sportivă, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” din Craiova.

Dacă acum trei săptămâni, elevii Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Craiova au beneficiat de prima sesiune de informare despre tulburările de statică vertebrală, azi, preșcolarii de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” au învățat cum să poarte corect ghiozdanul, cum să stea corect în bancă  și de ce este important să avem o postură corectă.

Proiectul pilot „PRO POSTURĂ CORECTĂ” în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” din Craiova își propune să ofere informații corecte despre noțiunile de atitudine corporală corectă și deficitară, importanța și beneficiile unei posturi corecte dar și dezavantajele posturilor vicioase.

„Alături de parteneri ne propunem să ajungem cu informații teoretice și aplicații practice despre o postură corectă, la peste 1.000 de elevi din învățământul primar și gimnazial cât și la 500 de elevi din învățământul liceal. Vor fi incluși în grupul țintă pentru studiul de cercetare cu dispozitivul Spinal Mouse – dispozitiv de scanare vertebrală fără radiații –  în vederea diagnosticării și prevenirii tulburările de statică vertebrală,  aproximativ 500 de elevi din învățământul primar, gimnazial și liceal de la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” și de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Craiova dar și elevi cu cerințe educative speciale de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Sf. Vasile” din Craiova. În acest fel vom reuși să sprijinim un număr important de elevi care în mod uzual nu au  acces facil la acest tip de investigare”, spun coordonatorii programului.

Elevii și cadrele didactice au beneficiat și de o sesiune practică prin intermediul căreia au putut fi înțelese atât impactul posturii vicioase asupra organismului cât și rolul exercițiului fizic corectiv în cazul unor deficiențe instalate dar și flyere pentru părinți.