Anual, aproximativ 500 de copii sunt diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, a declarat pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Acesta a menționat că în cazul copiilor, rata de vindecare este foarte mare, mai ales  în cancerele hematologice.

„România, din păcate, are peste 5.000 de pacienţi cu cancer (n.r – anual) şi în fiecare an sunt diagnosticaţi cu forme de cancer cam 500 de copii. (…) La copii, rata de vindecare este foarte mare, mai ales în cancerele hematologice”, a explicat Irimia.

Familiile care intră în luptă cu acastă afecțiune se confruntă cu numeroase probleme în privința investigațiilor și a tratamentului.

„Sunt sunat de părinţi care plâng pentru că nu au bani pentru investigaţiile acestor copii. Chiar dacă investigaţiile sunt gratuite, ei vor să înceapă cât mai repede tratamentele, dar niciun doctor nu le poate face tratament pentru că nu au acele investigaţii. Pentru că nu sunt bani, sunt amânaţi. Noi încercăm cumva să suplinim costurile acestor investigaţii, dar nu avem prea mari posibilităţi financiare. Şi la copii este o întreagă tragedie privind tratamentul şi investigaţiile”, a ami spus președintele FABC.

Pentru părinții cu posibilități financiare, ajutorul vine de peste hotare. Aleg să plece din țară din mai multe motive. Intră mai repede pe tratament și acesta este de ultimă generație.

„Mulţi dintre copii pleacă în afară. Părinţii care au bani îşi duc copiii afară în Europa, iar părinţii care nu au bani nu au decât să aştepte să fie suplimentat bugetul şi să poată să îşi vadă copilul intrat pe tratament. Şi aici sunt tratamente dedicate şi întâmpină greutăţi. (…) Avem specialişti, avem şi nu avem tratamente de ultimă generaţie, dar multe sunt întrerupte. Vă dau un singur exemplu – Vesanoidul – care a fost adus cu mari sincope de luni de zile. Dacă pacientul nu ia acest medicament, viaţa lui este pusă în pericol”, a conchis Irimia.

Ziua internaţională a copilului bolnav de cancer este marcată anual la data de 15 februarie.