Memoriu pentru salvarea de vieți – Defibrilatoare în locurile publice din Oradea. Un nou curs al Fundației Părinți Salvatori, menit să îi învețe pe orădeni să acorde primul ajutor în caz de înec sau stop cardio-respirator a fost găzduit de Corpul F din Cetatea Oradea, sâmbătă, 17 februarie. Organizatorul cursului, Vasile Vlașin, a făcut și un apel către autoritățile locale să instaleze defibrilatoare în Oradea, punând astfel umărul la salvarea de vieți.

Cursul grupei 1518 a început la ora 17.00 și s-a terminat în jurul orei 11.00, participanții beneficiind și de o sesiune practică. În centrul lui s-a aflat Vasile Vlașin, un tată care a avut puterea de a transforma un eveniment nefericit din viața lui, moartea propriului copil, în imbold pentru a-i ajuta pe ceilalți să fie pregătiți în cazul unui astfel de accident: „Nimeni nu trebuie să își pună vreodată întrebarea – Cum ar fi fost dacă aș fi știut să intervin?”.

„Fac cursurile pentru că există această nevoie imensă, pe care eu am cunoscut-o pe propria piele. Am demarat acest program de cursuri acum mai bine de 8 ani, în urma pierderii propriului copilaș din cauza unui banal înec cu mâncare.

Atunci am realizat, din păcate prea târziu pentru mine, cât de importantă este cunoașterea acestor informații. Inițial am vrut să învățăm noi, familia și câțiva prieteni, doar că au aflat și alți prieteni și au vrut și ei și au zis „hai, mai organizează” și am mai vorbit cu niște medici să mai facem un curs și au venit niște televiziuni și niște ziare, au făcut reportaje și s-a publicat prin toată țara (…).

În Oradea sunt a șasea oară, am fost și în anii anteriori câte o zi, două, dar ca anul acesta, niciodată. Am avut cinci grupe de curs programate în Oradea 24, 25, 26, 27, 28 și 29 ianuarie. Doar că a intervenit o dramă, un copilaș s-a înecat și a murit la grădiniță și atunci toată lumea s-a alertat, iar povestea m-a prins aici.

Mi-am mai prelungit câteva zile și am stat până în 5 februarie și au mai rămas în jur de o mie de persoane care își doreau să participe și nu au mai avut loc. Mi-am anulat alte programări și am revenit în Oradea pentru 11 zile”, a povestit, pentru Crișana, Vasile Vlașin, fondatorul Fundației Părinți Salvatori.

Un alt subiect important abordat de organizatorul cursului a fost necesitatea instalării unor defibrilatoare în locurile publice. Vlașin a spus că în orașele din Occident nu mai este de mult o noutate existența acestor defibrilatoare și că ar trebui ca și noi să facem pași mai hotărâți în această direcție.

„Cine a stabilit că viața mea este mai puțin importantă decât a unui suedez care are defibrilator în fiecare vagon de tren?”, s-a întrebat retoric instructorul.

Pentru că unii orădeni care au participat la curs au înțeles necesitatea unor astfel de dispozitive și în Oradea, Asociația Părinți Salvatori a decis să facă pași în această direcție.

Articolul integral în Crișana!