Atelierul lui Brâncuși va deveni atracția principală a Centrului Pompidou, a anunțat Doina Lemny, muzeograf-cercetător la Muzeul Naţional de Artă Modernă al celebrului centru din Paris, într-o discuție cu PRESShub.

Doina Lemny a declarat, cu ocazia zilei de naștere a lui Constantin Brâncuși, că atelierul sculptorului va primi mai mulți vizitatori pentru că va fi amplasat chiar pe traseul de intrare în Centrul Pompidou.

„De multă vreme se discuta faptul că trebuie pusă mai bine în valoare una dintre capodoperele din Centrul Pomipidou”, a explicat istoricul de artă.

Doina Lemny a menționat că, astfel, Atelierul lui Brâncuși va deveni vedeta centrului și chiar l-a comparat cu importanța pe care o are Monalisa pentru Louvre.

„Bineînțeles că fiecare coleg specialist în Matisse, în Picasso, în Kandinski, mai ales, propune ca operele artistului său să fie considerate vedete, cum este Monalisa la Louvre. Lumea merge la Monalisa fie că o înțelege sau nu o înțelege, o admiră sau nu o admiră, dar merge că este starul de la Louvre”, a menționat muzeografa.

Istoricul de artă a mai explicat pentru PRESShub că transformarea Atelierului lui Brâncuși în punct important de atracție este visul actualului președinte al Centrului Pompidou. Această dorință, după cum spune chiar Doina Lemny, are legătură cu faptul că, până acum, spațiul dedicat sculptorului român nu era foarte vizitat, deși intrarea este liberă.

„Președintele centrului, care este muzeograf, curator de foarte mare calitate și care provine din rândurile noastre, ale oamenilor de muzeu, are un vis pornit de la o realitate mai puțin îmbucurătoare.

Atelierul Brâncuși, care a fost instalat până acum în fața Centrului Pompidou, nu era vizitat, deși era cu intrare gratuită. Se înregistrau maximum 130-140 de vizitatori. Ori este păcat pentru asemenea capodoperă, pentru că atelierul în sine este o capodoperă, să nu fie vizitat”, a explicat Doina Lemny pentru PRESShub.

Centrul Naţional de Artă şi Cultură Georges-Pompidou urmează să fie închis la finalul acestui an pentru restaurări, iar apoi să fie redeschis pentru cel puțin 4 ani.

„S-a anunțat că va fi închis pentru 4 ani, la sfârșitul anului acestuia, după ultima expoziție care va fi despre supra-realism. Dar acești 4 ani se pot prelungi și până la șapte”, a precizat istoricul de artă, specializată în opera lui Constantin Brâncuși.

După cei 4 ani în care muzeul va fi închis, Atelierul Brâncuși ar urma să fie mutat la demisol, în așa fel încât vizitatorii să intre direct în centru prin această expoziție.

Articol complet în PRESShub.