Terapie bazată pe aplicarea unor principii și posturi de yoga adaptate contextului medical al fiecărui pacient, kinetoyoga restabilește conexiunea dintre corp și minte și îmbunătățește implicit sănătatea. Ramona Schenker, reprezentant al Centrului de Recuperare Sf. Nectarie Craiova ne vorbește despre beneficiile acestei terapii, despre pacienții care o pot practica, dar și despre contraindicațiile existente.   

Terapia este benefică oricărei persoane. Nu este condiționată de o limită de vârstă, starea de sănătate sau de condiția fizică.

„Ideea de kinetoyoga, o fuziune între kinetoterapie și yoga, a fost concepută ca răspuns la nevoia de a oferi o abordare holistică și integrată a recuperării și reabilitării pacientilor oncologici. Acest proiect a pornit din recunoașterea beneficiilor combinate ale ambelor practici, care se adreseaza atât nevoile fizice, cât și celor emoționale ale pacienților, oferind o cale mai cuprinzătoare spre vindecare și echilibru. Proiectul de kinetoyoga a fost inițiat în urma cu 4 ani, pentru a răspunde nevoilor diverse ale pacienților cu afecțiuni cronice, pentru a sprijini recuperarea post-operatorie si pe parcursul tratamentelor specific oncologice, fiind inspirat de cercetările și observațiile care indică beneficiile exercițiilor fizice și ale mindfulness-ului în reabilitarea medicală a persoanelor cu afectiuni oncologice”, spune Ramona Schenker.

Această tehnică reprezinta crearea unui program personalizat care să combine exerciții de kinetoterapie cu posturi de yoga adaptate, focalizându-se pe zonele cheie care necesită îmbunătățire.

„Pe parcursul sesiunilor, pacientii sunt ghidati in practicarea mișcărilor și posturilor selectate, cu accent pe tehnici de respirație și vizualizare ghidata pentru a spori relaxarea și conștientizarea corporală. Se ajusteaza programul conform nevoilor și îmbunătățirilor observate la nivelul participantilor. Această abordare permite pacienților să experimenteze beneficii fizice, cum ar fi îmbunătățirea mobilității și reducerea durerii, în timp ce se integrează și avantajele mentale și emoționale ale tehnicilor de respiratie, pentru reducerea stresului și îmbunătățirea stării de bine generale. Acest proiect marchează o evoluție în practicile de recuperare și reabilitare adresate pacientilor oncologici, oferind o cale holistică și personalizată către îmbunătățirea calității vieții”, explică reprezentantul Centrului de Recuperarea Sf. Nectarie Craiova.

Ce efecte are pentru pacientul oncologic

Pentru pacientul oncologic, kinetoyoga are efecte benefice multiple, atât la nivel fizic, cât și emoțional.

„Integrarea kinetoterapiei cu yoga oferă o abordare holistică, care nu doar că susține recuperarea fizică, dar și îmbunătățește starea de bine mentală și emoțională a pacienților.

Beneficii la nivel fizic, emotional si social!

Oboseala este unul dintre cele mai comune simptome întâlnite de pacienții oncologici, iar kinetoyoga ajuta la reducerea acesteia prin îmbunătățirea energiei și a vitalității.

Tratamentele oncologice pot duce la scăderea mobilității și flexibilității. Prin combinarea mișcărilor și posturilor adaptate, kinetoyoga contribuie la îmbunătățirea acestor aspecte.

Exercițiile blânde și tehnici de relaxare pot reduce percepția durerii, oferind pacienților un instrument important în gestionarea simptomelor dureroase.

Anumite efecte secundare ale tratamentelor, cum ar fi limfedemul sau neuropatia periferică, pot fi ameliorate prin exerciții specifice care îmbunătățesc circulația și reduc inflamația.

Practicile de respirație conștientă au un efect profund asupra reducerii stresului și anxietății, promovând o stare de calm și relaxare.

Regularitatea practicii contribuie la îmbunătățirea stării de bine mentale, reducând riscul de depresie și îmbunătățind calitatea vieții.

Pacienții își pot îmbunătăți conștientizarea corporală și pot câștiga încredere în capacitatea lor de a face față provocărilor fizice și emoționale.

Participarea la sesiuni de grup ajuta pacienții să se simtă parte dintr-o comunitate, reducând sentimentele de izolare și oferind suport emoțional.

În concluzie, această practică oferă pacienților oncologici o modalitate valoroasă de a sprijini recuperarea și de a îmbunătăți calitatea vieții pe parcursul tratamentului și recuperării lor”, explică Ramona Schenker.

Sunt și contraindicații?

La fel ca și în cazul oricărei forme de exercițiu sau terapie fizică, există contraindicații și precauții de luat în considerare când vine vorba despre pacienții oncologici.

„Aceste contraindicații pot varia în funcție de stadiul bolii, tipul de tratament primit și starea generală de sănătate a pacientului. Este esențial ca pacienții să consulte medicul curant înainte de a începe orice program nou de exerciții. Pacienții în stadii avansate ale boliii sau cei care experimentează simptome severe pot găsi acest tip de terapie prea solicitantă sau chiar dăunătoare. În aceste cazuri, odihna și terapiile mai puțin intensive pot fi mai potrivite. Pacienții cu metastaze osoase severe, care au risc crescut de fracturi, ar trebui să evite exercițiile care pun presiune excesivă pe oase sau care ar putea crește riscul de cădere. Pacienții cu un număr scăzut de plachete sanguine (trombocitopenie) au un risc crescut de sângerare și vânătăi, ceea ce ar putea face unele exerciții fizice mai riscante. Pacienții care au febră sau infecții active ar trebui să amâne practicarea exercitiilor fizice până la recuperare, deoarece acestea pot exacerba aceste condiții. Pacienții care sunt în recuperare imediat după intervenții chirurgicale ar trebui să evite miscarea fizica până când sunt vindecați corespunzător și au primit aprobarea medicului. Stările de sănătate care provoacă oboseală extremă sau slăbiciune, cum ar fi anemia severă, pot limita capacitatea pacientului de a participa la exerciții fizice. Pacienții trebuie încurajați să fie atenți la semnalele corpului lor și să oprească orice activitate care provoacă durere sau disconfort”, continuă Ramona Schenker.

Kinetoyoga doar pentru pacienții oncologici?

Kinetoyoga nu este rezervată exclusiv pacienților oncologici, ci este o practică accesibilă și benefică pentru o gamă largă de persoane, indiferent de vârstă, nivelul de condiție fizică sau prezența anumitor condiții medicale.

„Persoanele care se află în procesul de recuperare după accidente, leziuni sportive sau intervenții chirurgicale pot găsi în aceasta practica o metodă eficientă de a îmbunătăți mobilitatea, a reduce durerea și a accelera procesul de vindecare. Persoanele cu afecțiuni cronice, cum ar fi artrita, bolile cardiovasculare, diabetul sau afecțiunile respiratorii cronice, pot beneficia de pe urma îmbunătățirii flexibilității, forței și capacității respiratorii, precum și de pe urma reducerii stresului și a îmbunătățirii stării de bine generale. Este o practică valoroasă pentru persoanele sănătoase care doresc să își îmbunătățească postura, să crească flexibilitatea și forța musculară, să îmbunătățească relaxarea și gestionarea stresului și să promoveze un stil de viață activ și sănătos. Exercitiile fizice și respirația conștientă, sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a reduce stresul și anxietatea. Combinarea acestoraajuta la gestionarea tensiunii emoționale și promoveaza o stare de calm. Pentru persoanele interesate de menținerea unei stări de sănătate optime și prevenirea problemelor de sănătate pe termen lung, kinetoyoga poate servi ca o formă excelentă de exercițiu preventiv, contribuind la menținerea echilibrului și sănătății corpului și minții”, explică dr. Schenker.

Cât durează o ședință și de câte este nevoie pentru obținerea rezultatelor scontate?

Durata unei ședințe de kinetoyoga și frecvența necesară pentru a observa rezultatele scontate pot varia în funcție de obiectivele individuale si starea de sănătate a fiecărei persoane.

„Totuși, o ședință tipică de kinetoyoga pentru adulți durează între 60-90 de minute. Această durată permite o încălzire adecvată, practicarea unei game variate de exerciții și posturi, precum și o perioadă de relaxare la final.Pentru copii, sesiunile pot fi mai scurte, de aproximativ 30 de minute, pentru a se potrivi nivelului lor de atenție și capacității fizice. Pentru a obține beneficii terapeutice, este adesea recomandat să practicați de 2-3 ori pe săptămână. Această frecvență permite un echilibru între activitatea fizică și timpul necesar de recuperare. În cadrul centrului nostru de recuperare am introdus și ședințele de haloterapie combinate cu exercitii de mișcare și tehnici de respiratie. Combinarea mișcării cu haloterapia reduce durerea musculară și îmbunătățeste flexibilitatea.

Ședințe se pot face în cadrul Centrului de Recuperare Sf. Nectarie Craiova. Acesta se află în cadrul platformei medicale Sf. Nectarie din Craiova, Str. Caracal 109.

Centrul oferă o gamă largă de servicii gratuite pentru reabilitarea și recuperarea pacienților aflați în curs de tratament sistemic specific oncologic și în primele 6 luni după intervenții chirurgicale din cadrul Centrului de Oncologie Sf. Nectarie. Aceste servicii gratuite sunt susținute cu ajutorul Asociației Med San.

Pentru persoanele din exterior, atât pacienți, cât și persoane fără diagnostic oncologic, costul unei ședințe este de 50 de lei.

De la 1 martie, pentru programări, se poate suna la (0770) 932 172.